hits

Blogg

Sesongens lag - så langt

I det engelsk fotball nærmer seg kokepunktet, så tar tyskerne som vanlig en pause. Det er selvsagt aldri stas for oss som følger tysk fotball tett. Likevel kan en ikke grave seg for langt ned i løpet av de 33 dagene det ikke spilles fotball for fulle tribuner i Tyskland. Derfor velger jeg heller å stikke hodet litt opp av gropen ved å presentere de undertegnede mener fortjener en plass på sesongens lag til nå. "Elf der Hinrunde" 

 MUNICH, GERMANY - NOVEMBER 24: Douglas Costa of Bayern Muenchen celebrates his first goal during the Champions League group F match between FC Bayern Muenchen and Olympiacos FC on November 24, 2015 in Munich, Germany. (Photo by A. Beier/Getty Images for FC Bayern)

(Douglas Costa har vært enestående for Bayern München. Photo by A.Beier/Getty Images for FC Bayern)

Bayern München har blitt "Herbstmeister" for femte sesongen på rad. Noe ingen har klart før dem. Totalt er det den 21-sesongen de topper til jul, og de har vunnet ligagullet 17 ganger etter å ha ledet når kirkeklokkene ringer. Denne sesongen har fått med seg 46 av de 51-poengene som har ligget i potten, og det enkleste ville selvsagt vært å kun hive inn disiplene til Pep Guardiola. Men i julen har jeg lært at en skal dele broderlig på godene. Derfor har jeg lagt inn en begrensning ved at hvert lag kun får være representert med to vise menn. En skal likevel ikke påstå at det er en enkel oppgave å skrive kun elleve spillere inn i manntall. På denne tiden pleier vi å være tradisjonelle, men med all den røkelsen og myrraen Bundesliga tilbyr så må en få med så mye offensivt krydder som mulig. Derfor legges den klassiske 4-4-2-formasjonen i krybben, og vi henter inn en offensiv formasjon som med litt godvilje kan minne om et juletre.

  

Keeper:  

Ron-Robert Zieler 26 år - Hannover 96

Hannover 96 har hatt sin dårligste Hinrunde på 27 år og de tar juleferie på 17.plass med fattige 14 poeng. Deres sisteskanse har måttet plukke ut 29 baller fra eget nett. Hvorav 6 av de har kommet etter straffespark. Men det kunne vært så mye verre. I følge Opta har han stoppet flest "clear-cut chances" med sine 22. Zieler har bidratt til at Hannovers supportere i hvert fall har fått noen timer på puten denne høsten. Det finnes fremdeles et håp om å berge plassen.

Fact: Zieler har ikke stått over et eneste minutt med Bundesliga-fotball siden 9.april 2011. Det tilsvarer 158 kamper på rad fra start. 14.220 minutter. 

HANOVER, GERMANY - OCTOBER 03: Ron Robert Zieler, goalkeeper of Hannover makes a save during the Bundesliga match between Hannover 96 and Werder Bremen at HDI-Arena on October 3, 2015 in Hanover, Germany. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
(Det har vært en hektisk sesong for Zieler. Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)

 

Forsvarspillere:

Mitchell Weiser 21 år - Hertha Berlin

Denne spilleren må jeg innrømme at jeg har slitt med å la meg begeistre over tidligere, da for Bayern München. I sin nye klubb har han tatt store steg og fått mer regelmessig spilletid i hovedstaden under ledelse av Pál Dárdai. Det har gjort underverker. Han har spilt både back og kant, men det er i hovedsak backspillet som blant annet har sikret han plass på det tyske U21-landslaget. Til tross for at han har spilt flere kamper med et brudd i den ene tåen, har ingen bidratt med flere målgivende pasninger i Hertha enn Weisers fire.

Fact: Den raskeste spilleren hos Hertha Berlin denne sesongen i følge Opta. Målt til en toppfart på 34,48 km/t.

INGOLSTADT, GERMANY - OCTOBER 24: Mitchell Weiser of Hertha BSC reacts during the Bundesliga match between FC Ingolstadt and Hertha BSC at Audi Sportpark on October 24, 2015 in Ingolstadt, Germany. (Photo by Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images)
(Endelig har Weiser fått sitt gjennombrudd. Photo by Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images)

 

Naldo 33 år - Vfl Wolfsburg 

Han har ikke vært like suveren i midtforsvaret som tidligere, men han gjør jobben sin og det er likevel mer enn godt nok. Denne sesongen har han dessuten fått en ekstra utfordring ved at hans landsmann, Dante, har blitt hans nye makker. En spiller som i aller høyeste grad har passert middagshøyden. Det har dermed blitt mer fokus på brannslukking enn offensive bidrag.

Fact: Naldo har ikke scoret i Bundesliga denne sesongen, men statistikken hans siden debuten for Werder Bremen mot Arminia Bielefeld i august 2005 er solid.

Sergio Ramos har scoret 43 mål (1 på straffespark) på 362 kamper i La Liga. 

John Terry har scoret 39 mål på 475 kamper i Premier League.

Naldo har scoret 38 mål (1 på straffespark) på 284 kamper i Bundesliga.

WOLFSBURG, GERMANY - DECEMBER 08: Naldo of Wolfsburg celebrates scoring the second goal during the UEFA Champions League match between VfL Wolfsburg and Manchester United FC at the Volkswagen arena on December 8, 2015 in Wolfsburg, Germany. (Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)         

(Naldo sendte Manchester United ut av Champions League. Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)
 

Aytaç Sulu 30 år - SV Darmstadt 98 

Sulu har vært den klippen og kapteinen med stor k som som alle nyopprykkede lag drømmer om å ha. Han ble matchvinner mot Bayer Leverkusen og Eintracht Frankfurt, i tillegg til at han sikret poeng på overtid borte mot Dortmund. Ingen midtstopper har stått for flere scoringer enn Sulu så langt(4 mål).  Han har uten tvil vært sterkt medvirkende til at Darmstadt kan feire jul på trygg grunn.  

Fact: 30-åringen har vært med på hele Darmstadts reise fra 3.liga til Bundesliga i de tre sesongene han har vært i klubben. 100 ligakamper ble rundet i kalenderårets siste kamp. 

INGOLSTADT, GERMANY - NOVEMBER 22: Aytac Sulu of Darmstadt celebrates scoring the opening goal during the Bundesliga match between FC Ingolstadt and SV Darmstadt 98 at Audi Sportpark on November 22, 2015 in Ingolstadt, Germany. (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
(Sulu etter scoring mot Ingolstadt. Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)

 

Oscar Wendt 30 år - Borussia Mönchengladbach

BMG fikk en sjokkerende dårlig start på sesongen med fem strake tap i ligaen. Etter at André Schubert tok over lederansvaret har pilen derimot pekt i en annen retning. Oscar Wendt er en av flere i klubben som virkelig har fått vist hva de egentlig er gode for. En back som først og fremst er kjent for sine offensive gode bidrag, men som også har tatt steg defensivt.

Fact: Oscar Wendt takket i høst nei til det svenske landslaget ettersom at han ikke følte seg som en viktig brikke hos Erik Hamrén. Det ble kun to kamper på Wendt i denne kvalikken med flagget på brystet. Døren for videre landslagsspill er riktignok på gløtt.

MOENCHENGLADBACH, GERMANY - APRIL 11: Havard Nordtveit and Oscar Wendt of Borussia Moenchengladbach celebrate after their first goal during the Bundesliga match between Borussia Moenchengladbach and Borussia Dortmund at Borussia Park Stadium on April 11, 2015 in Moenchengladbach, Germany. (Photo by Christian Verheyen/Borussia Moenchengladbach via Getty Images)
(Nordtveit og Wendt trives godt i BMG om dagen. Photo by Christian Verheyen/BMG via Getty Images)
 

Midtbanespillere:

Vladimír Darida 25 år - Hertha Berlin

Han har løpt og løpt og løpt. Totalt lengst av samtlige med sine 217,8 kilometer tilbakelagt. Han ligger også på toppen på listen over flest høyintensitetsløp med sine 65 i snitt per kamp. En ting er selvsagt å løpe mye, men han løper mye riktig og har vært drivende god for et solid Hertha Berlin denne sesongen. 

Fact: Spiller fast på det tsjekkiske landslaget som skal møte Norge i VM-kvalifiseringen. 11.november 2016 møter vi Tsjekkia i den fjerde kampen i gruppen.

BERLIN, GERMANY - DECEMBER 20: Vladimir Darida of Berlin gestures during the Bundesliga match between Hertha BSC and 1. FSV Mainz 05 at Olympiastadion on December 20, 2015 in Berlin, Germany. (Photo by Boris Streubel/Bongarts/Getty Images)
(Løpsmaskinen til Hertha Berlin, Vladimír Darida. Photo by Boris Streubel/Bongarts/Getty Images)
 

Henrikh Mkhitaryan 26 år - Borussia Dortmund

Etter en meget god debutsesong i Bundesliga, så virket Mkhitaryan å være helt råtten sist sesong. Til stor glede for Dortmund-fansen har Thomas Tuchel fått denne spilleren til å blomstre igjen. God i alle spillets faser. Ligger på 2.plass på Kickers spillerbørs(2,50).

Fact: Språkmektig herremann. Behersker portugisisk, tysk, fransk, engelsk, russisk og selvfølgelig armensk.

AUGSBURG, GERMANY - DECEMBER 16: Henrikh Mkhitaryan of Borussia Dortmund celebrates after scoring the goal 0:2 with his team mates during the DFB Cup match between FC Augsburg and Borussia Dortmund at WWK-Arena on December 16, 2015 in Augsburg, Germany. (Photo by Alexandre Simoes/Borussia Dortmund/Getty Images)
(Spillegleden er tilbake hos Mkhitaryan og Borussia Dortmund.  Photo by Alexandre Simoes/Borussia Dortmund/Getty Images)

 

Thomas Müller 26 år - Bayern München

Supporterfavoritten har aldri vært bedre. Har allerede kunnet juble etter scoring 14 ganger denne sesongen. Det er bedre enn hva som har vært hans bestenotering tidligere med 13 i løpet av en hel sesong. En enormt viktig lagspiller for Bayern München som har et veldig høyt laveste nivå.

Fact: Müller har spilt for Bayern München siden han var ti år. Forlenget nylig kontrakten til ut 2021-sesongen.

MUNICH, GERMANY - DECEMBER 18: (EXCLUSIVE COVERAGE) Thomas Mueller of FC Bayern Muenchen poses with a team jersey after signing his contract extension at FC Bayern Muenchen at Bayern`s training ground Saebener Strasse on December 18, 2015 in Munich, Germany. (Photo by A. Hassenstein/Getty Images for FC Bayern)
(En av de beste julegavene Bayern München-fansen kunne fått. Photo by A.Hassenstein/Getty Images for FC Bayern) 

 

Yunus Malli 23 år - FSV Mainz 05

Den store profilen hos Mainz, og offensivt har han vært deres safran denne sesongen. Glimrende teknisk spiller med nese for mål.

Jeg husker spesielt kampen på Coface Arena da Malli egenhendig senket Hoffenheim. Han var ustoppelig.

Fact: Malli som har tyrkisk opphav har spilt aldersbestemte landskamper for Tyskland.  Etter flere fantastiske prestasjoner denne sesongen, så den tyrkiske landslagssjefen Fatih Terim sitt snitt til å overtale Malli til å representere Tyrkia isteden. Han står nå oppført med to treningskamper på CVen for Tyrkia.    

 

Douglas Costa 25 år - Bayern München

Selvom sesongen kun er halvveis så er det ikke tvil om at Douglas Costa fra Shakthar Donetsk til Bayern München er sesongens beste signering. Herre min skaper så god han har vært. Han har tilført FCB alt det de har manglet når Ribery og Robben har vært på sykestua. Gjør ting ingen andre i ligaen gjør etter han. Den mest underholdene og den beste spilleren så langt denne sesongen. Det eneste han kan kritiseres for er at han ikke scorer nok mål. 2 mål og 7 målgivende har det blitt på 12 kamper. Topper Kickers spillerbørs (2,38)

Fact: Han spilte tre sesonger sammen med Henrikh Mkhitaryan i Shakthar Donetsk.

 

Spiss: 

Pierre-Emerick Aubameyang 26 år - Borussia Dortmund

De gule og svarte har scoret flest mål til nå med 47. Like mange som under hele forrige sesong. Det skal Thomas Tuchel ha mye av æren for, samtidig som at han helt sikkert er villig til å dele ut en juleglede til sin spydspiss som har stått for 18 av målene. Han er som mandelen i grøten. Timingen sitter og han er bedre enn noen gang foran motstandernes mål.

Fact: Han er født i Frankrike, men oppvokst i Italia ettersom at hans far fikk jobb som speider for AC Milan. Spiller landslagsfotball for Gabon.

  

 

Dømt til å mislykkes

Årets spiller i Bundesliga 2014/2015. Assistkongen i hele Fotball-Europa. Spilleren som mistet gleden ved å spille fotball i Chelsea gir ikke opp drømmen om å lykkes i England. En drøm som fort kan ende i et mareritt i Manchester City.

  
De Bruyne flyr av sted med nesen mot Manchester (Photo by Stuart Franklin/Bogarts/Getty Images)

 

"Endelig" har dagen kommet. Sommerens lengste overgangssaga har kommet til veis ende. Det har blitt en avklaring rundt Kevin De Bruynes fotballfremtid. De neste sesongene skal belgieren spille for de lyseblå fra Manchester. Det rapporteres fra tyske Sky om at overgangssummen er på 74(+6) millioner euro. Dersom disse summene stemmer så vil belgieren i tilfelle være den nest dyreste fotballspilleren en engelsk klubb har kjøpt. Han må kun se seg slått av floppen Ángel Di María med noen få millioner euro.

Hva har Wolfsburg solgt?

Kevin De Bruyne var sist sesong den spilleren som presterte desidert best av samtlige Bundesliga. Han herjet. Det var ikke spesielt overraskende at han ble stemt frem av sine kolleger i Bundesliga til årets spiller. Han vant med klar margin med hvor han fikk hele 52,5 % av stemmene. På andreplass fulgte Arjen Robben med sine 23,2 %, mens Karim Bellarabi på tredjeplass måtte nøye seg med 6,6 % av stemmene. Han ble også kåret til årets spiller av journalistene i Tyskland som plasserte han foran Robben og Manuel Neuer. Med det så ble han den femte utenlandske spilleren i historien som har klart den bragden.

Han startet samtlige kamper i ligaen og tilbragte 3,052 minutter på de flotte gressteppene Bundesliga har å by på. Det resulterte i 10 scoringer, 20 målgivende og i følge Bundesliga.com stod han bak hele 124 målsjanser for Wolfsburg sist sesong. Til sammenligning så skapte Thomas Müller 54 målsjanser i den samme statistikken på et mye bedre Bayern München. Det er utrolige tall, men han var virkelig i en egen klasse. 

I Wolfsburg har alt dreid seg om De Bruyne. Han har fått gjøre hva han vil. De har sydd puter under armene hans og han har kun trengt å ta på seg danseskøytene og så har han gjort sin greie. Han var deres ener.

 

Hvorfor solgte Wolfsburg?

Etter en så fantastisk sesong vil det selvsagt være vanskelig for en Wolfsburg-supporter å akseptere at deres beste spiller nå forsvinner. Fra en aksjemeglers-perspektiv så virker det selvsagt fornuftig å selge når aksjen er som hetest. Nå. Ja, de får en vanvittig pengesum for han, men aldri i verden om Wolfsburg som klubb klarer å tiltrekke seg en slik spiller for de pengene. Dette er øverste hylle. Laget vil svekkes noe voldsomt. Mange kan sikkert trekke det så langt som at de like gjerne kan droppe å stille i Champions League denne sesongen. For hva nå? 

En spiller på De Bruynes nivå vil selvsagt vinne titler, og per nå er ikke det verdens enkleste oppgave om en spiller i samme liga som Bayern München. Han har ifølge tysk presse flere ganger vært på kontoret til sportsdirektør Klaus Allofs for å uttrykke sin bekymring om at Wolfsburg ikke har vist nok muskler på overgangsmarkedet. Slik at de virkelig hadde kunnet utfordre Bayern München om ligagullet. Samtidig som han ønsket å være en stamgjest i Champions League. Wolfsburg opererer ikke i samme klasse som Bayern München på de feltene der. Derfor har De Bruyne selvsagt blitt fristet av beilerne som har kommet på banen i løpet av sommeren som har kunnet tilby både gull og grønne skoger. Wolfsburg har gjort sitt med tanke på den økonomiske biten når det gjelder kontrakten til belgieren hvor de har tilbudt han en dobling av årslønnen. Likevel strekker det ikke til i forhold til den pakken Manchester City nå kan tilby han.

I de to første serierundene i Bundesliga har det ikke sett ut til at Kevin De Bruyne har hatt hode på rett plass. I den første runden mot Eintracht Frankfurt ble han byttet ut etter 74 minutter. Så tidlig har aldri Dieter Hecking tatt han ut før i ligaen. Et salg virket allerede da uungåelig. De har dermed sett sitt snitt til å cashe inn før "aksjen" falt dramatisk i kurs på alle mulige måter.


De Bruyne drar til Manchester City for å løfte trofeer. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)

 

Hva har City kjøpt?

Det er liten tvil om at Pellegrini har kjøpt en god fotballspiller, men har han kanskje kjøpt seg et problem også? De Bruyne har prøvd lykken i England tidligere. Han var en så uviktig del av Mourinhos mannskap at jeg måtte google meg til om han i det hele tatt fikk dusinet med kamper. Noe han ikke gjorde.. Han fikk to kamper fra start og ett fattig innhopp i Premier League for ikke mindre enn to år siden. Han ble stemplet som sutrete og vanskelig å ha med å gjøre. I kjølvannet av Chelsea-perioden har både José Mourinho og Kevin De Bruyne lettet på sløret for å fortelle hvorfor han ikke ble noen suksess i London-klubben. Portugiseren har blant annet beskyldt De Bruyne for å ha en svak mentalitet: " ..Han fortalte meg at det ikke passet hans personlighet å konkurrere om en plass på laget. Han trengte et lag hvor han vet han kan få spille hver eneste kamp. Han trengte å vite at han var viktig", har Mourinho sagt til The Guardian. Samtidig uttalte Mourinho at han gjerne kunne tenkt seg å beholde De Bruyne, men spilleren var på ingen måte interessert i å bruke tid på å spille seg inn på laget. Derfor så ikke Chelsea noen annen løsning enn å selge spilleren for en anstendig sum før situasjonen forverret seg.

De Bruyne har selv uttalt at han mente at prisen han kom til Chelsea for var for lav til at han fikk den nødvendige respekten i klubben han burde hatt: "Kanskje ville ting vært annerledes dersom Chelsea hadde betalt 45 millioner euro og ikke 8 millioner euro for meg da jeg kom fra Racing Genk.", har De Bruyne sagt til Sport-Bild. "Med en annen overgangssum ville jeg sannsynligvis fått en annen status innad i klubben. Og muligens, ville det gitt meg flere sjanser til å spille mer jevnlig".  En kan forstå at de tankene har streifet De Bruyne, men likevel mener jeg det er en ynkelig unnskyldning å si høyt.

Denne gangen har han uansett fått en prislapp han selv er fornøyd med. Han vil bli møtt med et enormt forventningspress fra dag 1 på Etihad Stadium. Pellegrini har ikke tid til å vente på at De Bruyne finner seg til rette. Han må prestere fra første stund.  Men en kan jo spørre seg om De Bruyne er klar for å ta fighten nå? I Wolfsburg har han ikke hatt noen reell konkurranse om favorittplassen i startoppstillingen. Hos Manchester City er det flere enn De Bruyne som vil ha sitt å si om både mellomrom og bakrom. Sterling, Nasri, Silva, Yaya Touré og Agüero. Han vil ikke få ting på sølvfat som i Tyskland. Han må tåle litt stang-ut. For engelsk presse vil selvsagt ikke være nådige med å trekke frem forhistorien hans dersom det skulle stokke seg i starten.

De Bruyne har en enorm fjorårssesong å leve opp til. En kan ikke forvente at han skal klare det. Skulle han klare å motbevise skeptikerne blir han som en kald pute under en varm sommernatt. En nytelse.

 

 

Bundesligas travleste mann

Proffdrømmen har endelig gått i oppfyllelse for Ørjan Håskjold Nyland. Denne uken skrev han kontrakt med Ingolstadt 04 ut 2019-sesongen. Keeperen fra Volda drømte nok ikke om å bo i Ingolstadt da han var liten gutt, men utenlandsproff er utenlandsproff. Bagen er pakket. Adjø, Molde FK. Hallo mein name ist Ørjan, Ingolstadt 04. 

 
(Nyland poserer sammen med sportssjef Thomas Linke.  Foto: fcingolstadt.de)

 

Den nye klubben

Historien til Ingolstadt 04 er fremdeles så fersk at blekket på stiftelsespapirene fra 5.Februar 2004 trolig enda ikke har tørket. Til tross for at over 40.000 av deres 132.000 innbyggere er engasjerte medlemmer av idrettslag så hadde ikke byen fra Bayern noe fotballag de kunne være stolte av for elleve år siden. Det førte til at flere krefter i byen ønsket å samle engasjementet i klubbene ESV Ingolstadt og MTV Ingolstadt. 31.Juli 2004 spilte de sin første kamp som Ingolstadt 04 i den fjerde høyeste divisjonen i tysk fotball. De tok stadige klyv oppover i divisjonssystemet. Med god støtte av bilfabrikanten Audi som har sitt hovedkvarter i den lille byen.

Ikke alle i Tyskland er like begeistret for at en klubb som Ingolstadt 04 med så kort levetid tok klatreturen oppover i divisjonene med god økonomisk drahjelp. Det er noe utysk over det. I Tyskland elsker de historie og tradisjoner. For øyeblikket har Ingolstadt 04 lite av det, og det gjør dem litt vonde å svelge for mange tyskere.  Noen vil kanskje mene at de minner om Vfl Wolfsburg eller en "plastikklubb" om du vil. De parallellene er selvsagt enkle å trekke ettersom Wolfsburg i hovedsak driftes av Volkswagen som igjen eier  Audi. Begge byene lever i hovedsak av disse bilfabrikantene. I Wolfsburg jobber over 50.000 av deres drøye 125.000 innbyggere på Volkswagen-fabrikken. I Ingolstadt er over 35.000 mennesker sysselsatt av Audi blant deres 132.000 innbyggere. Økonomien er også meget sterk byen som i Wolfsburg (som ofte blir beskrevet som den rikeste byen i Tyskland) og arbeidsledighetsraten er stabilt nede på 2%. Lagene spiller forøvrig sine hjemmekamper på henholdsvis Audi-Sportpark og Volkswagen Arena. Ingolstadt kan på sikt utvikle klubben i samme retning som Vfl Wolfsburg. Likevel har investeringene i klubben foreløpig vært noe mer med måtehold. Klubben har før dette vinduet brukt 2,2 millioner euro netto på overganger inn/ut siden deres oppstart (ifølge transfermarkt.de). Det er ikke avskrekkende.

Det bygges stein på stein i Ingolstadt 04, men det ligger også noen utfordringer i veien som gjør at det kan ta tid å bygge en stor varde. Grunnet en regelendring hos DFL som sier at tredjepartseiere ikke kan sitte på aksjeposter i flere enn tre klubber og heller ingen aksjeposter på over 10% (Audi eier 20% nå). Dette er selvsagt problematisk da Audi også er tungt inne i Bayern München. I skrivende stund har de ikke kommunisert hvordan denne utfordringen skal løses på sikt, men Audi vil nok uansett gjøre sitt for å legge til rette for at det blir mulig å drive klubben på en fornuftig måte også i årene som kommer. De vil helt sikkert ønske både en og to store fingre med i spillet når det kommer til strategier og planer for klubben videre. 

 


(Audi-Sportpark blir den minste arenaen i Bundesliga kommende sesong med en kapasitet på 15.000 tilskuere.  Foto: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images) 

 

Det vokser keepere på trær i Tyskland 

Ofte føler jeg meg temmelig overbevist om at verdens første keeper ble født i Tyskland. Keeperrollen har en helt annen status hos tyskerne enn hos oss her hjemme hvor den dårligste på løkka ofte blir dyttet i mål. I Tyskland er det et sterkt statussymbol bak det å være burvokter. I Norge ser vi ofte på det som at keeperne kan tape kampen for oss, tyskerne er stolte av sine keepere og vet at de ofte kan vinne kampen for dem. Derfor er det en ekstrem anerkjennelse for Nyland at han blir hentet inn til selveste keeperligaen, Bundesliga. Attpåtil til et nyopprykket lag hvor det er liten tvil om at keeperen kommer til å spille en ekstremt viktig rolle den kommende sesongen. Nyland kan fort bli bundesligas travleste mann. 

Likevel er det ikke gitt 24-åringen blir et førstevalg. Ramazan Özcan har vært Ingolstadt 04 sitt klare førstevalg de siste fire sesongene og har aldri vært bedre enn han var sist sesong. En tiendeplass på Kickers spillerbørs er et stort kvalitetstegn for en keeper som ikke trengte å tørke altfor mye svette under opprykkssesongen. Det har heller ikke kommet noen klare uttalelser fra sportssjef Thomas Linke vedrørende hvem som skal satses på som keeper denne sesongen. Når det er sagt så er det vel ikke så vanlig å gå tydelig ut med det i media når en allerede har en keeper som har gjort en meget god sesong. Samtidig er det viktig å legge til at Ørjan Nyland faktisk er Ingolstadt 04 sitt dyreste spillerkjøp noensinne forutsatt at opplysningene fra diverse medier om at en overgangssum på 2,5 millioner euro stemmer. Ingolstadt kjøper ikke spillere for den summen for moro skyld. De har selvfølgelig et ønske om at Nyland skal bli en braksuksess og at han kan utvikle seg til en spiller de kan tjene gode penger på. De vet de har kjøpt en spiller med et stort potensial.  Faktum er likevel at Nyland møter opp på treningsfeltet med nr.26 på genseren sin. Det er han selv som må bevise i løpet av den neste måneden at det er han som skal spille tidenes første bundesligakamp for Ingolstadt borte mot 1.FSV Mainz 05. I første hjemmekamp kommer Borussia Dortmund på besøk.

For keepere handler det ikke bare å stoppe mange baller fra å gå i mål på trening dersom en ønsker å spille kamper. Det er klart at det vil hjelpe, men riktig så enkelt er det ikke. Han må bruke tid på å komme seg inn i gruppen og vinne sin plass i hierarkiet. Heldigvis har Nyland noen tyske glosebøker i bagasjen fra skolegangen her i Norge, så forhåpentligvis vil det ikke ta altfor lang tid å beherske det mest grunnleggende ved det tyske språket. Vi må ikke glemme at Özcan var keeperen som rykket opp med Ingolstadt, og at han trolig har en veldig sterk posisjon i spillergruppen og hos treneren Ralph Hasenhüttl. Det ligger ingen automatikk i at Özcan skal dankes ut av buret med det første. Selvom det ligger et klart signal i bunn fordel Nyland at han kommer til klubben for en stor overgangssum for klubbens del. I skrivende stund så har jeg riktignok vanskeligheter med å si at Nyland er en klart bedre keeper enn Özcan. Heldigvis virker det som om Nyland er en tøffing med gode holdninger og er klar for å ta en fight. For han må venne seg til en helt annen hverdag enn hva han har vært vant med.

 

Veien er kort til himmelen

Det er knapt en klubb i Tyskland som ikke har gjort noe på keeperfronten i løpet av sommermånedene. Det viser igjen hvor viktig denne posisjonen er for tyskerne. En ser stadig keepere som havner i klubber på nivå 1 og 2 som noen år senere havner på enda større stadioner enn hva de har vært vant med kort tid etter. Roman Bürki er et glimrende og ferskt eksempel på dette. Etter min mening var han bundesligas beste keeper sist sesong da han spilte for SC Freiburg som rykket ned. Det ble bare en sesong for Bürki i Freiburg. Neste sesong skal han spille for selveste Borussia Dortmund. Nyland er like gammel som nevnte Bürki og kan fort oppleve en lignende skjebne dersom han får spilletid og gjør en så god sesong som vi nordmenn drømmer om at han skal gjøre. Han får i hvert fall ikke et bedre utstillingsvindu enn en soleklar nedrykkskandidat hvor det er helt opplagt at han vil få mye gjøre.

 

Flis i rumpa skader ikke

Mange i Norge rynker ofte på nesen når norske spillere reiser ut for å prøve lykken når det ikke er helt 100% sikkert at de er bankers på laget de kommer til. Noen ganger kan det være lurt for oss alle å stikke fingeren i jorda og erkjenne at vår kjære tippeliga ikke er rangert høyere enn 26.plass på UEFAs lister over nivå 1-ligaene i Europa. Det er mange spillere det er rykter rundt i Norge, men få som faktisk får muligheten til å få oppfylt drømmen. Nyland er nå et stykke på vei. Skulle Nyland oppleve et år med benkesliting i Tyskland så er det selvsagt ikke ideelt, men langt fra katastrofalt for hans utvikling. Uavhengig av hvor mye spilletid Nyland får denne sesongen så er jeg sikker på at han kommer til å være en bedre keeper neste år. Bombesikker. Han kommer til å lære mye. Skulle det være helt krise så er det vel ikke verre enn at han kan reise hjem igjen?  Landslagsplass får heller være landslagsplass om den skulle ryke ved benkesliting. I dette øyeblikk har vi vel uansett ikke noen som truer Nyland nevneverdig på den plassen uansett så han bør ikke bekymre seg for mye over det. 

 

Slik var sesongen for de norske spillerne i Tyskland

En lang sesong er ved veis ende i Tyskland. Det gjenstår kun kvalifiseringskamper og cupfinale. Ingen norske spillere kommer til å være involvert i de kampene. Derfor er tiden inne for å oppsummere hvordan de 15 norske spillerne har prestert i Tyskland denne sesongen.

 

 

Nordtveit kunne juble for scoring mot Borussia Dortmund denne sesongen. (Photo by Christian Verheyen/Borussia Mönchengladbach via Getty Images)

 

Håvard Nordtveit

Klubb: Borussia Mönchengladbach

Tabellplassering: nr.3  

Europa: Utslått i 16-delsfinalen i Europa League mot Sevilla. 2-4 sammenlangt.  

Cup: Utslått i kvartfinalen mot Arminia Bielefeld. 1-1 (5-4 etter straffer)  

Spilletid i ligaen: 11 kamper fra start. 11 som innbytter. 2 mål.

Spilletid i Europa:  5 kamper fra start. 1 mål.

Spilletid i cupen: 2 kamper fra start. 1 som innbytter

Kommentar:

Nordtveit har lenge ytret et ønske om å bli satset på som midtstopper, men også denne sesongen ble han vurdert som en sentral midtbanespiller i BMG. Lucien Favres mannskap har levert en strålende sesong, og er sikret plass i neste års Champions League. Det har nok blitt mindre spilletid på Nordtveit enn han hadde håpet denne sesongen. Likevel er det et faktum at konkurransen om å spille på en av de to sentrale plassene på midten hos Gladbach er knalltøff. Granit Xhaka er blitt plukket ut på årets lag av mange. Christoph Kramer som ble verdensmester med Tyskland i fjor sommer er heller ingen hvem som helst å dytte ut av startoppstillingen. Disse to ville sklidd rett inn på laget til de fleste i verden. En annen faktor som har gjort det vanskelig for Nordtveit er at hans sveitsiske sjef ikke akkurat er veldig begeistret for et rotasjonssystem. Denne sesongen som i fjor har BMG vært det laget i Bundesliga som har brukt færrest spillere i ligaen med sine 19 benyttede, mot Hamburg sine 31 som endte på andre siden av skalaen. 

Jeg må likevel få lagt til at jeg synes det er stort at vi har en norsk spiller som bidrar såpass mye på et lag som ble nr.3 i Bundesliga. Det er vel få eller ingen som bidrar på et bedre lag? En kan vel bare forestille seg hvor mye oppmerksomhet en norsk spiller ville fått dersom han hadde spilt like mye på et presumptivt dårligere lag som for eksempel Liverpool. Nordtveit har fremdeles en stor stjerne hos Favre til tross for at andre har stått foran i køen denne sesongen. En aldrende Martin Stranzl må på sikt erstattes, og det er nok ikke tilfeldig at sveitseren fremdeles tviholder på Nordtveit. 


Det ble endelig noen scoringer på Elyounoussi i Bundesliga. (Photo by Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images)
 

Tarik Elyounoussi

Klubb: TSG 1899 Hoffenheim

Tabellplassering: nr.8

Cup: Utslått i kvartfinalen mot Borussia Dortmund. 3-2 etter ekstraomganger.

Spilletid i ligaen: 17 kamper fra start. 8 som innbytter. 4 mål.

Spilletid i cupen: 1 kamp fra start. 1 mål.

Kommentar:

Sesongen startet veldig oppløftende for Elyounoussi med scoring i første cuprunde og deretter fire mål i løpet av de første syv serierundene. En utrolig lettelse for en spiller som gikk målløs gjennom sin debutsesong i Bundesliga. Nordmannen viste tidvis strålende takter frem til julemåneden hvor ting begynte å gå litt mer stang-ut. Andre spillere fikk etterhvert muligheten fremfor Elyounoussi og han kom seg aldri tilbake til den gode formen han viste i starten av sesongen. Likevel er det mye positivt å ta med seg videre. Han er i en klubb som er som skapt for han. Angrepsfotball står i fokus, og alt er egentlig opp til Elyounoussi selv hvorvidt pilen kommer til å peke oppover eller nedover i tiden som kommer. Markus Gisdol vet hva som bor i nordmannen.

 
Finne var svært fokusert de gangene han fikk spille. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images) 

Bård Finne

Klubb: 1.FC Köln

Tabellplassering: nr.12

Cup: Utstlått i tredje runde mot Freiburg. 2-1.

Spilletid i ligaen: 2 kamper fra start. 8 som innbytter. 1 mål.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Det har som ventet blitt begrenset med spilletid for den unge bergenseren i Köln. Likevel har Finne vist denne våren at han har noe å gjøre på dette nivået med flere gode innhopp og to kamper fra start. Han har skaffet straffespark, samt en meget betydningsfull scoring mot naboen fra andre siden av Rhinen, Bayer Leverkusen. Dette er noe hverken supportere eller Finne selv kommer til å glemme med det første. Til tross for at Kölns toppscorer Anthony Ujah etter endt sesong bytter beite og flytter til Bremen. Har jeg lite tro på at Finne kommer til å spille fast i Köln neste sesong. Derfor vil det være naturlig å vurdere hva som er best for Finnes utvikling. Han trenger mer spilletid. Ledelsen i Köln har visstnok stor tro på Finne på sikt, men ser på han som noe uferdig for øyeblikket. Mitt råd ville vært å fått i stand et utlån til en klubb i 2.Bundesliga hvor spilleren kunne følt seg som en viktig bidragsyter. Det er et vesentlig poeng at spilleren aldri har spilt fast for et seniorlag. 

 
Denne drakten er dessverre særdeles pent brukt. (Photo by Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images)

Mohammed Abdellaoue

Klubb: Vfb Stuttgart

Tabellplassering: nr.14

Cup: Utslått i første runde mot Bochum. 2-0.

Spilletid i ligaen: Ingen spilletid.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Siden Moa ankom Stuttgart i Juni 2013 har han opplevd fem trenerskifter og omtrent like få/mange kamper har det blitt. Skader har selvsagt vært sterkt medvirkende til den svært begrensede spilletiden, men da han var frisk mot slutten av denne sesongen så klarte han bare å komme med i kamptroppen tre ganger. Fremtiden ser ikke spesiell lys ut for Moa i Stuttgart. Vi får krysse fingrene for at han kan komme tilbake på samme nivå som han viste for noen år siden hvor han viste høy Bundesliga-klasse.

 
Vår landslagskaptein har lagt den tunge tiden i Tyskland bak seg. (Photo by Boris Streubel/Bongarts/Getty Images)

Per Ciljan Skjelbred

Klubb: Hertha BSC

Tabellplassering: nr.15

Cup: Utslått i andre runde mot Arminia Bielefeld. 0-0. (4-2 etter straffer)

Spilletid i ligaen: 26 kamper fra start.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar: 

Skjelbred fikk rett før sesongen startet endelig gjort overgangen permanent fra Hamburg til Hertha Berlin. Han har vært en kjempesuksess i hovedstaden. Med sin lett gjennkjennelige energiske spillestil og gode driv fremover i banen har han denne sesongen vært den skapende kraften på midtbanen til et ellers grått Hertha-lag. Ved juletider fikk han utmerkelsen som Herthas beste spiller i første halvdel av sesongen, og han er het potet når det gjelder utmerkelsen årets spiller. Han har vært igjennom et trenerskifte denne sesongen, men Pal Dardai som Jos Luhukay plukket ut Skjelbred som den første spilleren i startoppstillingen hver helg. Selvom det finnes stort sett bare positive ting å si om Skjelbreds sesong, så ligger det fremdeles et uforløst potensial i trønderen når det kommer til det å levere flere målpoeng. Dette vil forhåpentligvis være lettere for nordmannen å få ut neste sesong da Hertha trenger mer kvalitet i frontleddet som kan hjelpe Skjelbred med dette. 


Jarstein har etter alt å dømme voktet målet for hovedstadsklubben for siste gang. (Photo by Boris Streubel/Getty Images)

Rune Almenning Jarstein

Klubb: Hertha BSC

Tabellplassering: nr.15

Cup: Utslått i andre runde mot Arminia Bielefeld. 0-0. (4-2 etter straffer)

Spilletid i ligaen: 1 kamp fra start.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Som keeper er en enten på banen hver helg eller helt ute i kulden. Sistnevnte har vært Jarsteins skjebne denne sesongen. De få gangene det har sett ut til at muligheten skulle dukke opp så har Jarstein slitt med ubeleilige skader i enten fingre eller rygg. Under den nye treneren har Jarstein dessuten blitt skjøvet ett hakk ned i keeperhierarkiet i Berlin og har ikke blitt prioritert i kamptroppene. Alt tyder på at Jarstein er ferdig i Berlin.

 


Et kranglete kne har skapt trøbbel for Dæhli i Tyskland. (Photo by Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images)
 

Mats Møller Dæhli

Klubb: SC Freiburg

Tabellplassering: nr.17

Cup: Utslått i kvartfinalen mot Vfl Wolfsburg. 1-0.

Spilletid i ligaen: 2 kamper fra start.  

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Dæhli kom til Freiburg denne vinteren som en av klubbens dyreste signeringer gjennom tidene. Han viste umiddelbart gode takter i sin første kamp borte mot Borussia Mönchengladbach til tross for at det ble et ettmålstap i debuten. Dessverre fikk ikke Freiburgs supportere se Dæhli i mer enn en kamp til denne sesongen. Et trøblete kne satte en stopper for det. Fra tribunen så den tidligere Lyn-spilleren at hans lag rykket ned sist helg etter en serierunde hvor det meste gikk i mot Freiburg. Det er selvfølgelig ikke gunstig å spesialisere seg på nedrykk, men for Dæhli vil jeg ikke svartmale situasjonen helt. 2.Bundesliga holder et høyt nivå og Dæhli kommer til å bli en viktig spiller for laget til Christian Streich neste sesong.

 
Yttergård Jenssen fikk prøve seg mot motstand fra Bundesliga i cupen. (Photo by Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images)

Ruben Yttergård Jenssen

Klubb: 1.FC Kaiserslautern

Tabellplassering: nr.4 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i tredje runde mot Bayer Leverkusen. 2-0.

Spilletid i ligaen: 16 kamper fra start. 5 som innbytter.

Spilletid i cupen: 3 kamper fra start.

Kommentar:

Yttergård Jenssen har levert gode varer på midtbanen til "Die roten Teufel". Han har stort sett spilt fast, og han blir stadig mer komfortabel med det høye tempoet i 2.Bundesliga. Nordmannen har alltid vært kjent for å ha en god fot, men etter denne sesongen sitter jeg igjen med et inntrykk av at han har blitt enda flinkere enn tidligere til å utfordre og passere ledd. Spilleren som aldri stod over en eliteserierunde grunnet skade fra 2006 til 2012 fikk dessverre sin dose denne sesongen. Dette stykket sesongen noe opp for Tromsøværingen som dermed ikke fikk bidratt skikkelig på tampen av sesongen hvor opprykket glapp på oppløpet. Kaiserslautern er en krevende klubb å spille for med et enormt trykk og plutselige trenerskifter skjer stadig vekk. Han er dermed alltid nødt til å være på tå hev. For øyeblikket ser fortsettelsen spennende ut for 2.Bundesligas nord-norske alibi, men ting kan fort snu i Lautern.


Endelig tilbake i kjent driv. (Photo by Contrast/Ralf Pollack/ullstein bild via Getty Images)

Vegar Eggen Hedenstad

Klubb: Eintracht Braunschweig (utlånt fra SC Freiburg)

Tabellplassering: nr.6 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i tredje runde mot Bayern München. 2-0.

Spilletid i ligaen: 24 kamper fra start. 4 som innbytter. 1 mål.

Spilletid i cupen: 2 kamper fra start.

Kommentar:

Skader var dessverre synonymt med Elverum-guttens karriere i Tyskland frem til denne sesongen. Nå virker det som om det verste er over, og at fotballen blir det vi tenker på når vi hører om Hedenstad. Han har gjort mange gode kamper under låneperioden i Braunschweig og en kan trygt si han er tilbake i landslagsklasse. Denne sesongen har han spilt på backen, kanten og faktisk også sentralt på midtbanen. Etter min mening bør Hedenstad dyrkes på en backplass. Fremtiden er uavklart etter at låneperioden i Braunschweig er over og etter at Freiburg rykket ned. Jeg krysser fingrene for at han finner seg en en klubb på det øverste nivået. Interessen er nok der. Han er god nok til å spille fast i Bundesliga.

 


Torsten Lieberknecht ga Bakenga mindre tillit enn han hadde håpet å få. (Photo by Contrast/Ralf Pollack/ullstein bild via Getty Images)

Mushaga Bakenga

Klubb: Eintracht Braunschweig (Utlånt fra Club Brugge KV, nå på lån i Molde FK)

Tabellplassering: nr.6 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i tredje runde mot Bayern München. 2-0.

Spilletid i ligaen: 5 kamper fra start. 12 som innbytter. 2 mål.

Spilletid i cupen: 1 kamp som innbytter.

Kommentar:

Det ble kun et kort opphold i Tyskland på Bakenga da han mente han ikke fikk tilstrekkelig med tillit av Lieberknecht. Forsåvidt et voksent valg han tok da han ikke ønsket å være der mer for å sikre sin videre utvikling med mer spilletid. Selvom valget av ny arbeidsgiver ikke falt i like god jord hos alle trøndere. Bakenga er for øyeblikket langtidsskadet.


En meget populær mann i Braunschweig den første halvdelen av sesongen. (Photo by Micha Will/Bongarts/Getty Images)

Håvard Nielsen

Klubb: Eintracht Braunschweig (Utlånt fra Red Bull Salzburg)

Tabellplassering: nr.6 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i tredje runde mot Bayern München. 2-0.

Spilletid i ligaen: 28 kamper fra start. 2 som innbytter. 8 mål.

Spilletid i cupen: 2 kamper. 2 mål.

Kommentar:

Nielsen har aldri spilt bedre fotball enn han gjorde fra første serierunde til vinterpausen. Målene rant inn. Oppsalgutten opplevde den samme "stoppen" som Elyounoussi etter pausen. Sjansene ble ikke omsatt til scoringer lenger og det stokket seg litt mer for Nielsen som etterhvert opplevde å få sterk konkurranse av blant annet Emil Berggren som leverte en veldig god vårsesong for Braunscwheig. Noen småskader skapte også litt problemer for Nielsen som alt i alt leverte en god sesong for Braunschweig. Håvard Nielsens fremtid er uavklart. Det som er sikkert er at han er en spiller flere klubber har i kikkerten.


Hovland ble tatt med på løpetur av Seung-Woo Ryu. (Photo by Ronny Hartmann/Bongarts/Getty Images)

Even Hovland

Klubb: 1.FC Nürnberg

Tabellplassering: nr.9 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i første runde mot MSV Duisburg. 1-0.

Spilletid i ligaen: 21 kamper fra start. 4 som innbytter. 1 mål.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar: 

Hovland var tiltenkt en rolle som sjef i midtforsvaret til Nürnberg denne sesongen. Sommeren ble ikke som han håpet da han pådro seg en langvarig skade som forstyrret oppkjøring hans kraftig. Hovland har vist enorm mental styrke ved måten han slo tilbake på ved å prestere fra dag en i Nürnberg. Noe rusk har det vært i kampene jeg har sett, men det at han som nordmann ligger øverst på spillerbørsen til Kicker av Nürnberg-spillerne sier sitt. Det skal bli utrolig spennende å følge han fremover når han kommer enda mer på plass med språk og alt som har vært nytt det første året i Tyskland.


Bolly i aksjon sist han startet en fotballkamp. 30. Mai 2014 for Elfenbenskysten. (Photo by Jeff Curry/Getty Images)

Mathis Bolly 

Klubb: Fortuna Düsseldorf

Tabellplassering: nr.10 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i første runde mot Würzburger Kickers. 3-2.

Spilletid i ligaen: 11 kamper som innbytter.

Spilletid i cupen: 1 kamp som innbytter.

Kommentar:

Til tross for at Bolly har valgt å representere Elfenbenskystens landslag velger jeg likevel å inkludere han som en nordmann i denne oppsummeringen. Han er tross alt født og oppvokst i Norge. Derfor er det naturlig at vi holder et ekstra øye på den tidligere Lillestrøm-spilleren som blir avspist med lite oppmerksomthet fra hjemlandet. Bolly har alltid vært mye skadeplaget og dette har også plaget nordmannen denne sesongen. Det har vært mange trenere innom i Düsseldorf den siste tiden og nok en ny er klar for å ta over ansvaret fra 1.Juli i Frank Kramer. Blanke ark og nye fargestifter venter.


Vårt minst kjente utenlandshåp tar stadig steg, men foreløpig er de litt for korte. (Photo by VI Images via Getty Images)

Henrik Gulden

Klubb: Vfl Bochum

Tabellplassering: nr.11 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i andre runde mot Dynamo Dresden. 2-1.

Spilletid i ligaen: 1 kamp som innbytter.

Spilletid i cupen: 1 kamp som innbytter.

Kommentar:

Sønnen til selveste Bjørn Gulden har slitt med å slå igjennom siden han fikk A-lagskontrakt med talentfabrikken Bochum. Han fikk noen minutter i starten av sesongen, og det har foreløpig blitt med det. Regionalliga West har foreløpig vært midtbanespillerens faste kamparena hvor han denne sesongen endte på 16 kamper fra start. Det er ikke mye som tyder på at han blir noen viktigere brikke for A-laget neste sesong, såfremt han ikke overbeviser stort under preseason.


En lettet Tripic kan konstatere at det blir 2.Bundesliga neste sesong. (Photo by greuther-furth.de)
 

Zlatko Tripic

Klubb: Greuther Fürth

Tabellplassering: nr.14 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i andre runde mot 1.FC Kaiserlautern. 2-0.

Spilletid i ligaen: 3 kamper fra start. 6 som innbytter.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Det er utfordrende å komme til en klubb som er midt i sesong når en selv er utenfor kampsesong. Tripic ble hentet av Frank Kramer denne vinteren, men sørlendingen fikk ikke mange dagene med han før han fikk fyken. Inn kom Mike Büskens som har gitt Tripic brukbart med tillit i hans debutssesong.

Mannen som forandret alt

Siden mai 2008 har 78 trenere fått muligheten til å lede et lag i den øverste divisjonen i tysk fotball. Ingen har tatt bedre vare på sjansen enn Jürgen Klopp. Han har alltid gitt 100% av seg selv. Nå har tiden kommet for å sette et foreløpig punktum på en fantastisk historie. 


(Photo by Contrast / Oliver Behrendt/ullstein bild via Getty Images)

 

Dortmund var en klubb som virkelig lå nede med brukket rygg. For første gang siden milleniumsskiftet endte klubben på nedre halvdel av tabellen i 07/08-sesongen. En 13.plass i ligaen og en skakkjørt økonomi var det som var klubbens sørgelige realitiet. Ingen så spesielt lyst på situasjonen i byen som var opptatt av to ting, fotball og kull. Noe måtte gjøres. Konsekvensen var at Thomas Doll måtte ta sin hatt og gå som trener etter kun en sesong i sjefsstolen.

Inn kom 39-år gamle Jürgen Klopp. En trener som kun hadde hatt hovedtreneransvaret i Johan Gutenbergs fødeby, Mainz. Det hadde forsåvidt ikke bare vært fryd og gammen i Mainz for Klopp. Selv om han fikk laget opp til sin første sesong i Bundesliga, så slet han med å stabilisere laget skikkelig i det gjeveste selskap. Sesongen-06/07 rykket de ned, og etter at han ikke klarte å ta dem rett opp igjen, var han ferdig i klubben. Mainz har aldri vært noen tungvekter i tysk fotball. Det «eneste» klubben virkelig ble kjent for tidlig på 90-tallet var at de var blant de første som spilte med en flat forsvarsfirer under deres eksentriske trener, Wolfgang Frank. Det var dermed ingen tradisjonell libero som lå bak forsvaret som ellers markerte ut motstanderne med mann-mot-mann forsvar. Derfor var det enkelte som rynket noe på nesen da Dortmund skulle få en trener fra nettopp Mainz. En trener som heller ikke hadde erfaring som spiller selv fra toppdivisjonen.

Forvandlingen

Klopp hadde som krav at han skulle få med seg Zejlko Buvač som assistent til Dortmund. Et ønske som ble innvilget. De hadde vært gode busser siden de ble godt kjent som lagkamerater i Mainz i 1992. Buvač har ofte blitt omtalt som «the brain». En meget respektert mann på feltet - og en taktikker av rang. 

Den viktigste oppgaven for Klopp i starten av sin trenergjerning i Dortmund var å vinne folket. Skape entusiasme. Dette kunne han bedre enn noen annen. Med sine friske uttalelser og sine lovnander om at det skulle satses på unggutter som skulle få sjansen til å utvikle seg, så fikk han raskt supporternes støtte. Det kunne tross alt ikke gå så mye verre enn sesongen, før tenkte de nok. 

Den første sesongen endte med en 6.plass i ligaen. Sesongen etter havnet de en plass høyere. Supporterne merket at ting var på gang. Fotballen de spilte var respektløs overfor motstanderne. Fansen elsket å se at laget gikk i strupen på motstanderne. Laget stod skyhøyt i banen med sitt «gegenpress». Spillerne løp til de stupte. Supporterne hadde endelig fått se fotball som var lett å elske. Dette ble gjort med det som var tidenes yngste midtstopper-duo i Bundesliga. Mats Hummels og Neven Subotić, som begge var tenåringer. Førstnevnte var avskrevet i Bayern München hvor han kun fikk en a-kamp i ligaen. Sistnevnte hadde Klopp tatt med seg på flyttelasset fra Mainz, hvor han kun hadde en sesong med a-lagsfotball bak seg. Disse skulle være ryggraden i laget. I den andre og tredje sesongen fikk fansen virkelig se hvordan Klopp holdt ord. Minst seks av de som spilte fast på laget var til enhver tid under 21 år. 

Gull!

Den første virkelige jubelsesongen kom under Klopps tredje år i Dortmund. Han hadde klart det utrolige. Gullet var sikret. Regjerende seriemester Bayern München var vippet ned fra tronen. De endte hele ti poeng bak de gule og sorte, med Bayer Leverkusen i mellom dem på tabellen. Erkerivalen Schalke 04 endte helt nede på en 14.plass. Det kunne ikke bli bedre enn dette trodde folk.

Nils Arne Eggen har alltid sagt at det vanskeligste er ikke å ta et ligagull, men det å gjenskape suksess. Det å forsvare et gull er den ultimate utfordringen. De sultne og til dels lokale ungguttene til Klopp var klare for denne utfordringen. På første forsøk så klarte de det ulitimate med poengrekord i Bundesliga på kjøpet. I tillegg ble det klubbens første «the double». I cupfinalen slo de Bayern München. Laget de sesongen etter skulle møte i selveste Champions League-finalen. En finale de tapte. Likevel var klubben i aller høyeste grad gjenreist. Klopp hadde gjort Dortmund om fra en stor klubb til en storklubb. Dortmund var igjen en klubb å regne med. Klubben var kun timer unna konkurs i 2005. Økonomien var på dette tidspunktet såpass solid at de igjen kunne finne frem nøkkelen til safen og legge av penger etter endt sesong. Sorgens tårer var erstattet med gledestårer. Dortmund hadde blitt en klubb det var lett å bli glad i.

Han forandret oss

«Den tyske treneren» har vi ofte her i Norge karakterisert som en streng og lite karismatisk skikkelse. Derfor har det vært en berikelse for oss her oppe på Galdhøpiggen å bli kjent med noen som bryter så mye med det inntrykket vi har bygd opp. Vi har gledet oss til intervjuene og i det hele tatt til bare det å se Klopp i tv-ruta. Han har for oss på mange måter blitt den tyske Nils Arne Eggen. Jeg vet selv hvordan jeg har gledet meg over å se engasjementet til Klopp på sidelinjen. Måten han forandrer lynne fra å være fly forbannet i det ene sekundet, til mors beste barn i det andre sekundet. Det er noe frigjørende med Klopp. Han er ikke A4, men hvem er det som egentlig liker A4?

Klopp er kanskje den treneren som har fått oss til å åpne øynene litt for det som har vært utenfor den tradisjonelle tippekampen. De siste årene har vi sett at stadig flere søker mot Tyskland for å hente inspirasjon. Norsk Fotballtrenerforening har vært der, og trenerspirer har skrevet om Borussia Dortmund i deres UEFA A-lisens oppgaver. Vi har fått hodet litt opp av vår egen kakeboks. Noe takket profilen Jürgen Klopp.

På pressekonferansene i Tyskland sitter journalistene å logrer som våryre hunder når Klopp setter seg. De vet Klopp kommer til å servere godbit etter godbit. Jeg har selv vært tilstede på slike seanser. Det har aldri vært spesielt farlig for journalistene at Klopp for eksempel har omtalt gjestenes keeper som Jens Lehmann, selv om det tross alt var Oliver Baumann som stod i mål for Hoffenheim 4.desember 2014. Han repeterte gjennom alle kveldens intervjuer at Lehmann stod en god kamp. En sjarmerende feil kan en på mange måter kalle det. De vet at Klopp ikke snakker ut i fra noen mediemanual. Klopp snakker med hjertet.


(photo by Juergen Schwarz/Bongarts/Getty Images)

Sitatene

Noen klassikere fra Klopp:

Etter en dårlig førsteomgang: «Jeg fortalte spillerne mine i pausen: Siden vi likevel er her, kan vi ikke likegodt spille litt fotball?»

Om forskjellene mellom Klopp og Wenger: «Han liker å ha ballen, spille fotball og slå pasninger. Det er som et orkester. Men de spiller rolige sanger. Jeg liker heavy metal».

Om å konkurrere med stormakten Bayern München: «Vi har pil og bue, og om vi sikter bra så kan vi treffe målet vårt. Problemet er at Bayern har bazooka».

Om å takle skuffelse etter et tap: «Da jeg ga det første intervjuet var jeg veldig skuffet. Etter det andre ti minutter senere følte jeg meg bedre. Om en halvtime vil jeg antageligvis føle at vi vant kampen».

Da han ble spurt av en Schalke-supporter om hvordan det var å bli tyske mestere: «Hvordan forklarer du for en blind person hva farger er»?

Om det å miste Mario Götze til Bayern München: «Han forlater klubben fordi han Guardiolas favoritt. Dersom det er noens feil, er det min. Men jeg kan ikke gjøre meg selv lavere og begynne å lære spansk».

Om det å slå Bayern München: «Da Dortmund sist vant her for 19 år siden, så fikk de fleste av spillerne mine fremdeles pupp.».

Om Mats Hummels sitt lange skadeavbrekk: «Vi skal vente på han som en god kone venter på sin mann i fengselet».

Etter en sterk 5-0 seier mot Kaiserslautern etter fem serierunder: «Jeg vil sammenligne dette som å få en god start i bob. Om en får en god start der så går en ikke ut av boben midt i løpet og forklarer alle hvor god starten var»?

Om en av hendelsene som gjorde at han ble utvist fra trenerbenken: «Jeg spurte fjerdedommeren: Hvor mange feil har du lov til å gjøre? Om det er 15, så har du en igjen».

 Mr.100% 

Klopp har som nevnt tidligere alltid gått inn med hele seg i det han har bedrevet. Det har vært en suksesshistorie, men det har vært krevende for Klopp selv. Nå strekker ikke motivasjonen til lenger, og han er i ferd med å avslutte karrieren for denne gang i Borussia Dortmund. Han klarer ikke å gi 100% av seg selv lenger. 90% Klopp er ikke godt nok for hverken han eller klubben. Så det er et takknemlig brudd. Klopp og Dortmund har vært ett lenge nok. Den lengstsittende treneren i Dortmunds historie takker for seg med hjemmekamp mot Werder Bremen lørdag 23.mai. Den siste sesongen ble av det merkelige slaget. Før siste runde ligger Dortmund på syvende plass, og de har i beste fall muligheten til å bli nummer seks på tabellen. Slik den første sesongen også endte under Klopps ledelse. Uavhengig av utfallet av den siste hjemmekampen, så blir den siste kvelden «hjemme» noe Klopp kommer til å huske resten av livet.

Han vil bli hyllet slik ingen har blitt hyllet før.

En helt skal takkes av, en epoke er over.

Du har sparken!


Det ser mørkt ut for Kevin-Prince Boateng. (Lars Baron/Bongarts/Getty)

Etter søndagens 0-2 tap borte mot Köln smalt det fra sportssjef Horst Heldt: «Noen skal få føle konsekvensene av dette».

I underkant av et døgn senere ble syndebukkene pekt ut. Kevin-Prince Boateng og Sidney Sam fikk begge beskjed om at de er ferdige i Schalke 04 med umiddelbar virkning. Det betyr trolig ikke at kontrakten er revet i fillebiter slik flere medier meldte når nyheten sprakk. Selvom Schalke 04 har kommunisert dette noe klønete via sin hjemmeside. På deres tyske side melder de at spillerne er «freigestellt» (fristilt). Leser en derimot på deres engelske side meldes det om at de er «suspended». Bare det sier litt om hvordan Schalke 04 drives. Uansett så er hverken Boateng eller Sam ønsket i hverken trening- eller kampsituasjon for den kongeblå klubben. Så fort overgangsvinduet åpner til sommeren blir de hevet ut, og Schalke kan neppe forvente hverken noe særlig med overgangspenger eller takkekort fra spillerne. 

Marco Höger som er sistemann i gjengen har også blitt erklært uønsket. For han gjelder det i første omgang i en uke. Han utelates dermed fra hjemmekampen mot Paderborn på lørdag. Etter den kampen blir det et møte mellom sportssjef Heldt og Höger. Der skal de diskutere hvorvidt de skal fortsette samarbeidet eller også avskjedige Höger. Grunnen som oppgis for disse voldsomme sanksjonene er at disse spillerne visstnok ikke har klubbens tillit lenger. De stoler rett og slett ikke på at det er til klubbens beste at de har på seg hverken trening eller kamptøy med Schalkes logo lenger.

Den tunge bagasjen

Kevin-Prince Boateng ble født i Berlin i 1987 med en tysk mor og en ghanesisk far. Like etter at han kom til verden valgte hans far å forlate hans mor til fordel for en annen kvinne. Dermed var moren alene med to sønner i en røft område i Berlin. Året etter kom halvbroren Jerome til verden. Kevin hadde en tøff oppvekst og ble nødt til å lære seg selv forskjellen på rett og galt. Det var få eller ingen som hadde muligheten til å ta seg av ham. I offentlighetens lys har han ofte blitt kalt en urokråke. Sikkert med rette i flere tilfeller, men han har hatt med seg en bagasje som ikke alltid har vært like lett å bære alene.

I 2010 valgte Kevin-Prince å ikle seg den ghanesiske landslagsdrakten til tross for at aldri hadde besøkt landet. Dette var noe som skapte blandede reaksjoner i Ghana. Selvfølgelig ville flesteparten ha inn en god spiller på laget, men det kom også reaksjoner på at en spiller som aldri hadde vist landet respekt ved å besøke det tidligere, fortjente heller ikke å representere «Black Stars». Siden den gang har han sluttet, gjort comeback, og deretter blitt kastet ut av landslaget.


Kevin Prince Boateng klapper på klubblogoen etter en scoring hjemme mot VfB Stuttgart 2. mai i år. Nå er det slutt på eventyret i Gelsenkirchen. Foto: Bernd Thissen/AFP/NTB scanpix.

Det har alltid vært mye styr rundt Kevin, men dette visste Schalke den dagen de signerte ham i august 2013. De signerte en god fotballspiller, men de glemte kanskje å ta vare på mennesket. Det mest urettferdige en kan gjøre er å behandle alle likt var det en klok mann en gang som sa. Han har ingen i Schalke lyttet til. Kevin er en spiller som trenger litt friere tøyler for at han skal få ut den beste utgaven av seg selv, både på og utenfor banen. Det burde Schalke vært klar over.

Prestasjonen hans på banen denne sesongen er ikke mye å skryte av, men hans lagkamerater bør heller ikke være så altfor stolte av seg selv. Schalke går mot sin svakeste sesong siden 2008/2009-sesongen. Det var sist gang de ikke klarte å kvalifisere seg til Champions League. Det blir ikke det neste sesong heller. I beste fall blir det Europa League. Kevin, som tidligere var en meget målfarlig offensiv-midtbanespiller, har nå spilt 32 kamper på rad i ligaen uten nettsus. En slik tørke har han aldri opplevd i karrieren før. I Schalke har han denne sesongen opptrådd som defensiv midtbane, offensiv midtbane, kant og spiss. Noen ganger alt på en gang, uten at det kanskje ikke har vært meningen. Lagkaptein Benedikt Höwedes uttalte følgende etter helgens tap: «Dette var pinlig. Den taktiske disiplinen hos laget var fullstendig fraværende, og alle gjorde bare sine egne ting utpå der».

Horst Heldt og lagets trener Roberto Di Matteo (som forøvrig foreløpig ikke har vært den helt store suksessen) følte seg nok presset til å handle kjapt etter fadesen mot Köln. De pekte ut det «letteste» offeret. De valgte den største stjernen. Spilleren Heldt selv hentet for halvannent år siden for 12 millioner euro, og som han i tillegg gjorde til en av de best betalte i klubben. Det har lenge versert rykter om at Boateng uansett skulle selges denne sommeren for å frigjøre midler. Nå gjøres han isteden til syndebukk med 180 minutter igjen av sesongen. Slik at Heldt og Di Matteo kommer seg unna gapestokken selv. De har klart å flytte fokuset. Det skal de ha. Nå er det få som snakker om de dårlige resultatene. Alle snakker om hvor umulig Boateng er, og hvordan han drar med seg kompisene sine ned i søla.

På et tv-program mandag kveld var klubbpresident Clemens Tonnies ute og forsvarte Horst Heldts avgjørelse. Han fyrte løs mot oppførselen til de tre uthengte spillerne: «Schalke har ikke forandret seg - Boateng har forandret seg». Sidney Sam som bare har spilt elleve ligakamper denne sesongen fikk høre på direktesendt-tv at han bare har spredd dårlig stemning i klubben. I samme tv-program ble også Tonnies stilt til veggs vedrørende hvorvidt Di Matteo er rett mann i Schalke. Tonnies bekreftet raskt sin støtte til sin nåværende trener og lovet å gi ham tid.

En klubb som famler i blinde

Det er lett å få litt medfølelse for alle som holder med Schalke. Det er en storklubb med et enormt potensial. Schalke er den naturlige utfordreren til Bayern München, men i motsetning til FCB har de aldri vunnet Bundesliga. De har et av verdens beste ungdomsakademier hvor Norbert Elgert har spydd ut talenter i en årrekke. De har over 60.000 tilskuere på hver eneste hjemmekamp. Likevel virker det som om de ofte er sin verste motstander. Det blir spennende å se hvor mye tid Di Matteo får. For mange ser han nok ut som en vegetarianer på et slakteri. Malplassert. Han må gjøre det han kan for å bite seg fast, så får han spytte ut om han får vond smak i munnen av det hele.

Siste ord er nok ikke sagt i denne saken. «Sannheten» vil komme for en dag. Om noen vil ha Kevin-Prince Boateng for den han virkelig er, så har han nok ikke danset for siste gang.

MLS neste ...?

Kevin-Prince Boateng fikk 59 minutter i sin siste kamp for Schalke.