hits

Dømt til å mislykkes

Årets spiller i Bundesliga 2014/2015. Assistkongen i hele Fotball-Europa. Spilleren som mistet gleden ved å spille fotball i Chelsea gir ikke opp drømmen om å lykkes i England. En drøm som fort kan ende i et mareritt i Manchester City.

  
De Bruyne flyr av sted med nesen mot Manchester (Photo by Stuart Franklin/Bogarts/Getty Images)

 

"Endelig" har dagen kommet. Sommerens lengste overgangssaga har kommet til veis ende. Det har blitt en avklaring rundt Kevin De Bruynes fotballfremtid. De neste sesongene skal belgieren spille for de lyseblå fra Manchester. Det rapporteres fra tyske Sky om at overgangssummen er på 74(+6) millioner euro. Dersom disse summene stemmer så vil belgieren i tilfelle være den nest dyreste fotballspilleren en engelsk klubb har kjøpt. Han må kun se seg slått av floppen Ángel Di María med noen få millioner euro.

Hva har Wolfsburg solgt?

Kevin De Bruyne var sist sesong den spilleren som presterte desidert best av samtlige Bundesliga. Han herjet. Det var ikke spesielt overraskende at han ble stemt frem av sine kolleger i Bundesliga til årets spiller. Han vant med klar margin med hvor han fikk hele 52,5 % av stemmene. På andreplass fulgte Arjen Robben med sine 23,2 %, mens Karim Bellarabi på tredjeplass måtte nøye seg med 6,6 % av stemmene. Han ble også kåret til årets spiller av journalistene i Tyskland som plasserte han foran Robben og Manuel Neuer. Med det så ble han den femte utenlandske spilleren i historien som har klart den bragden.

Han startet samtlige kamper i ligaen og tilbragte 3,052 minutter på de flotte gressteppene Bundesliga har å by på. Det resulterte i 10 scoringer, 20 målgivende og i følge Bundesliga.com stod han bak hele 124 målsjanser for Wolfsburg sist sesong. Til sammenligning så skapte Thomas Müller 54 målsjanser i den samme statistikken på et mye bedre Bayern München. Det er utrolige tall, men han var virkelig i en egen klasse. 

I Wolfsburg har alt dreid seg om De Bruyne. Han har fått gjøre hva han vil. De har sydd puter under armene hans og han har kun trengt å ta på seg danseskøytene og så har han gjort sin greie. Han var deres ener.

 

Hvorfor solgte Wolfsburg?

Etter en så fantastisk sesong vil det selvsagt være vanskelig for en Wolfsburg-supporter å akseptere at deres beste spiller nå forsvinner. Fra en aksjemeglers-perspektiv så virker det selvsagt fornuftig å selge når aksjen er som hetest. Nå. Ja, de får en vanvittig pengesum for han, men aldri i verden om Wolfsburg som klubb klarer å tiltrekke seg en slik spiller for de pengene. Dette er øverste hylle. Laget vil svekkes noe voldsomt. Mange kan sikkert trekke det så langt som at de like gjerne kan droppe å stille i Champions League denne sesongen. For hva nå? 

En spiller på De Bruynes nivå vil selvsagt vinne titler, og per nå er ikke det verdens enkleste oppgave om en spiller i samme liga som Bayern München. Han har ifølge tysk presse flere ganger vært på kontoret til sportsdirektør Klaus Allofs for å uttrykke sin bekymring om at Wolfsburg ikke har vist nok muskler på overgangsmarkedet. Slik at de virkelig hadde kunnet utfordre Bayern München om ligagullet. Samtidig som han ønsket å være en stamgjest i Champions League. Wolfsburg opererer ikke i samme klasse som Bayern München på de feltene der. Derfor har De Bruyne selvsagt blitt fristet av beilerne som har kommet på banen i løpet av sommeren som har kunnet tilby både gull og grønne skoger. Wolfsburg har gjort sitt med tanke på den økonomiske biten når det gjelder kontrakten til belgieren hvor de har tilbudt han en dobling av årslønnen. Likevel strekker det ikke til i forhold til den pakken Manchester City nå kan tilby han.

I de to første serierundene i Bundesliga har det ikke sett ut til at Kevin De Bruyne har hatt hode på rett plass. I den første runden mot Eintracht Frankfurt ble han byttet ut etter 74 minutter. Så tidlig har aldri Dieter Hecking tatt han ut før i ligaen. Et salg virket allerede da uungåelig. De har dermed sett sitt snitt til å cashe inn før "aksjen" falt dramatisk i kurs på alle mulige måter.


De Bruyne drar til Manchester City for å løfte trofeer. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)

 

Hva har City kjøpt?

Det er liten tvil om at Pellegrini har kjøpt en god fotballspiller, men har han kanskje kjøpt seg et problem også? De Bruyne har prøvd lykken i England tidligere. Han var en så uviktig del av Mourinhos mannskap at jeg måtte google meg til om han i det hele tatt fikk dusinet med kamper. Noe han ikke gjorde.. Han fikk to kamper fra start og ett fattig innhopp i Premier League for ikke mindre enn to år siden. Han ble stemplet som sutrete og vanskelig å ha med å gjøre. I kjølvannet av Chelsea-perioden har både José Mourinho og Kevin De Bruyne lettet på sløret for å fortelle hvorfor han ikke ble noen suksess i London-klubben. Portugiseren har blant annet beskyldt De Bruyne for å ha en svak mentalitet: " ..Han fortalte meg at det ikke passet hans personlighet å konkurrere om en plass på laget. Han trengte et lag hvor han vet han kan få spille hver eneste kamp. Han trengte å vite at han var viktig", har Mourinho sagt til The Guardian. Samtidig uttalte Mourinho at han gjerne kunne tenkt seg å beholde De Bruyne, men spilleren var på ingen måte interessert i å bruke tid på å spille seg inn på laget. Derfor så ikke Chelsea noen annen løsning enn å selge spilleren for en anstendig sum før situasjonen forverret seg.

De Bruyne har selv uttalt at han mente at prisen han kom til Chelsea for var for lav til at han fikk den nødvendige respekten i klubben han burde hatt: "Kanskje ville ting vært annerledes dersom Chelsea hadde betalt 45 millioner euro og ikke 8 millioner euro for meg da jeg kom fra Racing Genk.", har De Bruyne sagt til Sport-Bild. "Med en annen overgangssum ville jeg sannsynligvis fått en annen status innad i klubben. Og muligens, ville det gitt meg flere sjanser til å spille mer jevnlig".  En kan forstå at de tankene har streifet De Bruyne, men likevel mener jeg det er en ynkelig unnskyldning å si høyt.

Denne gangen har han uansett fått en prislapp han selv er fornøyd med. Han vil bli møtt med et enormt forventningspress fra dag 1 på Etihad Stadium. Pellegrini har ikke tid til å vente på at De Bruyne finner seg til rette. Han må prestere fra første stund.  Men en kan jo spørre seg om De Bruyne er klar for å ta fighten nå? I Wolfsburg har han ikke hatt noen reell konkurranse om favorittplassen i startoppstillingen. Hos Manchester City er det flere enn De Bruyne som vil ha sitt å si om både mellomrom og bakrom. Sterling, Nasri, Silva, Yaya Touré og Agüero. Han vil ikke få ting på sølvfat som i Tyskland. Han må tåle litt stang-ut. For engelsk presse vil selvsagt ikke være nådige med å trekke frem forhistorien hans dersom det skulle stokke seg i starten.

De Bruyne har en enorm fjorårssesong å leve opp til. En kan ikke forvente at han skal klare det. Skulle han klare å motbevise skeptikerne blir han som en kald pute under en varm sommernatt. En nytelse.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar