hits

Bundesligas travleste mann

Proffdrømmen har endelig gått i oppfyllelse for Ørjan Håskjold Nyland. Denne uken skrev han kontrakt med Ingolstadt 04 ut 2019-sesongen. Keeperen fra Volda drømte nok ikke om å bo i Ingolstadt da han var liten gutt, men utenlandsproff er utenlandsproff. Bagen er pakket. Adjø, Molde FK. Hallo mein name ist Ørjan, Ingolstadt 04. 

 
(Nyland poserer sammen med sportssjef Thomas Linke.  Foto: fcingolstadt.de)

 

Den nye klubben

Historien til Ingolstadt 04 er fremdeles så fersk at blekket på stiftelsespapirene fra 5.Februar 2004 trolig enda ikke har tørket. Til tross for at over 40.000 av deres 132.000 innbyggere er engasjerte medlemmer av idrettslag så hadde ikke byen fra Bayern noe fotballag de kunne være stolte av for elleve år siden. Det førte til at flere krefter i byen ønsket å samle engasjementet i klubbene ESV Ingolstadt og MTV Ingolstadt. 31.Juli 2004 spilte de sin første kamp som Ingolstadt 04 i den fjerde høyeste divisjonen i tysk fotball. De tok stadige klyv oppover i divisjonssystemet. Med god støtte av bilfabrikanten Audi som har sitt hovedkvarter i den lille byen.

Ikke alle i Tyskland er like begeistret for at en klubb som Ingolstadt 04 med så kort levetid tok klatreturen oppover i divisjonene med god økonomisk drahjelp. Det er noe utysk over det. I Tyskland elsker de historie og tradisjoner. For øyeblikket har Ingolstadt 04 lite av det, og det gjør dem litt vonde å svelge for mange tyskere.  Noen vil kanskje mene at de minner om Vfl Wolfsburg eller en "plastikklubb" om du vil. De parallellene er selvsagt enkle å trekke ettersom Wolfsburg i hovedsak driftes av Volkswagen som igjen eier  Audi. Begge byene lever i hovedsak av disse bilfabrikantene. I Wolfsburg jobber over 50.000 av deres drøye 125.000 innbyggere på Volkswagen-fabrikken. I Ingolstadt er over 35.000 mennesker sysselsatt av Audi blant deres 132.000 innbyggere. Økonomien er også meget sterk byen som i Wolfsburg (som ofte blir beskrevet som den rikeste byen i Tyskland) og arbeidsledighetsraten er stabilt nede på 2%. Lagene spiller forøvrig sine hjemmekamper på henholdsvis Audi-Sportpark og Volkswagen Arena. Ingolstadt kan på sikt utvikle klubben i samme retning som Vfl Wolfsburg. Likevel har investeringene i klubben foreløpig vært noe mer med måtehold. Klubben har før dette vinduet brukt 2,2 millioner euro netto på overganger inn/ut siden deres oppstart (ifølge transfermarkt.de). Det er ikke avskrekkende.

Det bygges stein på stein i Ingolstadt 04, men det ligger også noen utfordringer i veien som gjør at det kan ta tid å bygge en stor varde. Grunnet en regelendring hos DFL som sier at tredjepartseiere ikke kan sitte på aksjeposter i flere enn tre klubber og heller ingen aksjeposter på over 10% (Audi eier 20% nå). Dette er selvsagt problematisk da Audi også er tungt inne i Bayern München. I skrivende stund har de ikke kommunisert hvordan denne utfordringen skal løses på sikt, men Audi vil nok uansett gjøre sitt for å legge til rette for at det blir mulig å drive klubben på en fornuftig måte også i årene som kommer. De vil helt sikkert ønske både en og to store fingre med i spillet når det kommer til strategier og planer for klubben videre. 

 


(Audi-Sportpark blir den minste arenaen i Bundesliga kommende sesong med en kapasitet på 15.000 tilskuere.  Foto: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images) 

 

Det vokser keepere på trær i Tyskland 

Ofte føler jeg meg temmelig overbevist om at verdens første keeper ble født i Tyskland. Keeperrollen har en helt annen status hos tyskerne enn hos oss her hjemme hvor den dårligste på løkka ofte blir dyttet i mål. I Tyskland er det et sterkt statussymbol bak det å være burvokter. I Norge ser vi ofte på det som at keeperne kan tape kampen for oss, tyskerne er stolte av sine keepere og vet at de ofte kan vinne kampen for dem. Derfor er det en ekstrem anerkjennelse for Nyland at han blir hentet inn til selveste keeperligaen, Bundesliga. Attpåtil til et nyopprykket lag hvor det er liten tvil om at keeperen kommer til å spille en ekstremt viktig rolle den kommende sesongen. Nyland kan fort bli bundesligas travleste mann. 

Likevel er det ikke gitt 24-åringen blir et førstevalg. Ramazan Özcan har vært Ingolstadt 04 sitt klare førstevalg de siste fire sesongene og har aldri vært bedre enn han var sist sesong. En tiendeplass på Kickers spillerbørs er et stort kvalitetstegn for en keeper som ikke trengte å tørke altfor mye svette under opprykkssesongen. Det har heller ikke kommet noen klare uttalelser fra sportssjef Thomas Linke vedrørende hvem som skal satses på som keeper denne sesongen. Når det er sagt så er det vel ikke så vanlig å gå tydelig ut med det i media når en allerede har en keeper som har gjort en meget god sesong. Samtidig er det viktig å legge til at Ørjan Nyland faktisk er Ingolstadt 04 sitt dyreste spillerkjøp noensinne forutsatt at opplysningene fra diverse medier om at en overgangssum på 2,5 millioner euro stemmer. Ingolstadt kjøper ikke spillere for den summen for moro skyld. De har selvfølgelig et ønske om at Nyland skal bli en braksuksess og at han kan utvikle seg til en spiller de kan tjene gode penger på. De vet de har kjøpt en spiller med et stort potensial.  Faktum er likevel at Nyland møter opp på treningsfeltet med nr.26 på genseren sin. Det er han selv som må bevise i løpet av den neste måneden at det er han som skal spille tidenes første bundesligakamp for Ingolstadt borte mot 1.FSV Mainz 05. I første hjemmekamp kommer Borussia Dortmund på besøk.

For keepere handler det ikke bare å stoppe mange baller fra å gå i mål på trening dersom en ønsker å spille kamper. Det er klart at det vil hjelpe, men riktig så enkelt er det ikke. Han må bruke tid på å komme seg inn i gruppen og vinne sin plass i hierarkiet. Heldigvis har Nyland noen tyske glosebøker i bagasjen fra skolegangen her i Norge, så forhåpentligvis vil det ikke ta altfor lang tid å beherske det mest grunnleggende ved det tyske språket. Vi må ikke glemme at Özcan var keeperen som rykket opp med Ingolstadt, og at han trolig har en veldig sterk posisjon i spillergruppen og hos treneren Ralph Hasenhüttl. Det ligger ingen automatikk i at Özcan skal dankes ut av buret med det første. Selvom det ligger et klart signal i bunn fordel Nyland at han kommer til klubben for en stor overgangssum for klubbens del. I skrivende stund så har jeg riktignok vanskeligheter med å si at Nyland er en klart bedre keeper enn Özcan. Heldigvis virker det som om Nyland er en tøffing med gode holdninger og er klar for å ta en fight. For han må venne seg til en helt annen hverdag enn hva han har vært vant med.

 

Veien er kort til himmelen

Det er knapt en klubb i Tyskland som ikke har gjort noe på keeperfronten i løpet av sommermånedene. Det viser igjen hvor viktig denne posisjonen er for tyskerne. En ser stadig keepere som havner i klubber på nivå 1 og 2 som noen år senere havner på enda større stadioner enn hva de har vært vant med kort tid etter. Roman Bürki er et glimrende og ferskt eksempel på dette. Etter min mening var han bundesligas beste keeper sist sesong da han spilte for SC Freiburg som rykket ned. Det ble bare en sesong for Bürki i Freiburg. Neste sesong skal han spille for selveste Borussia Dortmund. Nyland er like gammel som nevnte Bürki og kan fort oppleve en lignende skjebne dersom han får spilletid og gjør en så god sesong som vi nordmenn drømmer om at han skal gjøre. Han får i hvert fall ikke et bedre utstillingsvindu enn en soleklar nedrykkskandidat hvor det er helt opplagt at han vil få mye gjøre.

 

Flis i rumpa skader ikke

Mange i Norge rynker ofte på nesen når norske spillere reiser ut for å prøve lykken når det ikke er helt 100% sikkert at de er bankers på laget de kommer til. Noen ganger kan det være lurt for oss alle å stikke fingeren i jorda og erkjenne at vår kjære tippeliga ikke er rangert høyere enn 26.plass på UEFAs lister over nivå 1-ligaene i Europa. Det er mange spillere det er rykter rundt i Norge, men få som faktisk får muligheten til å få oppfylt drømmen. Nyland er nå et stykke på vei. Skulle Nyland oppleve et år med benkesliting i Tyskland så er det selvsagt ikke ideelt, men langt fra katastrofalt for hans utvikling. Uavhengig av hvor mye spilletid Nyland får denne sesongen så er jeg sikker på at han kommer til å være en bedre keeper neste år. Bombesikker. Han kommer til å lære mye. Skulle det være helt krise så er det vel ikke verre enn at han kan reise hjem igjen?  Landslagsplass får heller være landslagsplass om den skulle ryke ved benkesliting. I dette øyeblikk har vi vel uansett ikke noen som truer Nyland nevneverdig på den plassen uansett så han bør ikke bekymre seg for mye over det. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar