hits

Slik var sesongen for de norske spillerne i Tyskland

En lang sesong er ved veis ende i Tyskland. Det gjenstår kun kvalifiseringskamper og cupfinale. Ingen norske spillere kommer til å være involvert i de kampene. Derfor er tiden inne for å oppsummere hvordan de 15 norske spillerne har prestert i Tyskland denne sesongen.

 

 

Nordtveit kunne juble for scoring mot Borussia Dortmund denne sesongen. (Photo by Christian Verheyen/Borussia Mönchengladbach via Getty Images)

 

Håvard Nordtveit

Klubb: Borussia Mönchengladbach

Tabellplassering: nr.3  

Europa: Utslått i 16-delsfinalen i Europa League mot Sevilla. 2-4 sammenlangt.  

Cup: Utslått i kvartfinalen mot Arminia Bielefeld. 1-1 (5-4 etter straffer)  

Spilletid i ligaen: 11 kamper fra start. 11 som innbytter. 2 mål.

Spilletid i Europa:  5 kamper fra start. 1 mål.

Spilletid i cupen: 2 kamper fra start. 1 som innbytter

Kommentar:

Nordtveit har lenge ytret et ønske om å bli satset på som midtstopper, men også denne sesongen ble han vurdert som en sentral midtbanespiller i BMG. Lucien Favres mannskap har levert en strålende sesong, og er sikret plass i neste års Champions League. Det har nok blitt mindre spilletid på Nordtveit enn han hadde håpet denne sesongen. Likevel er det et faktum at konkurransen om å spille på en av de to sentrale plassene på midten hos Gladbach er knalltøff. Granit Xhaka er blitt plukket ut på årets lag av mange. Christoph Kramer som ble verdensmester med Tyskland i fjor sommer er heller ingen hvem som helst å dytte ut av startoppstillingen. Disse to ville sklidd rett inn på laget til de fleste i verden. En annen faktor som har gjort det vanskelig for Nordtveit er at hans sveitsiske sjef ikke akkurat er veldig begeistret for et rotasjonssystem. Denne sesongen som i fjor har BMG vært det laget i Bundesliga som har brukt færrest spillere i ligaen med sine 19 benyttede, mot Hamburg sine 31 som endte på andre siden av skalaen. 

Jeg må likevel få lagt til at jeg synes det er stort at vi har en norsk spiller som bidrar såpass mye på et lag som ble nr.3 i Bundesliga. Det er vel få eller ingen som bidrar på et bedre lag? En kan vel bare forestille seg hvor mye oppmerksomhet en norsk spiller ville fått dersom han hadde spilt like mye på et presumptivt dårligere lag som for eksempel Liverpool. Nordtveit har fremdeles en stor stjerne hos Favre til tross for at andre har stått foran i køen denne sesongen. En aldrende Martin Stranzl må på sikt erstattes, og det er nok ikke tilfeldig at sveitseren fremdeles tviholder på Nordtveit. 


Det ble endelig noen scoringer på Elyounoussi i Bundesliga. (Photo by Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images)
 

Tarik Elyounoussi

Klubb: TSG 1899 Hoffenheim

Tabellplassering: nr.8

Cup: Utslått i kvartfinalen mot Borussia Dortmund. 3-2 etter ekstraomganger.

Spilletid i ligaen: 17 kamper fra start. 8 som innbytter. 4 mål.

Spilletid i cupen: 1 kamp fra start. 1 mål.

Kommentar:

Sesongen startet veldig oppløftende for Elyounoussi med scoring i første cuprunde og deretter fire mål i løpet av de første syv serierundene. En utrolig lettelse for en spiller som gikk målløs gjennom sin debutsesong i Bundesliga. Nordmannen viste tidvis strålende takter frem til julemåneden hvor ting begynte å gå litt mer stang-ut. Andre spillere fikk etterhvert muligheten fremfor Elyounoussi og han kom seg aldri tilbake til den gode formen han viste i starten av sesongen. Likevel er det mye positivt å ta med seg videre. Han er i en klubb som er som skapt for han. Angrepsfotball står i fokus, og alt er egentlig opp til Elyounoussi selv hvorvidt pilen kommer til å peke oppover eller nedover i tiden som kommer. Markus Gisdol vet hva som bor i nordmannen.

 
Finne var svært fokusert de gangene han fikk spille. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images) 

Bård Finne

Klubb: 1.FC Köln

Tabellplassering: nr.12

Cup: Utstlått i tredje runde mot Freiburg. 2-1.

Spilletid i ligaen: 2 kamper fra start. 8 som innbytter. 1 mål.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Det har som ventet blitt begrenset med spilletid for den unge bergenseren i Köln. Likevel har Finne vist denne våren at han har noe å gjøre på dette nivået med flere gode innhopp og to kamper fra start. Han har skaffet straffespark, samt en meget betydningsfull scoring mot naboen fra andre siden av Rhinen, Bayer Leverkusen. Dette er noe hverken supportere eller Finne selv kommer til å glemme med det første. Til tross for at Kölns toppscorer Anthony Ujah etter endt sesong bytter beite og flytter til Bremen. Har jeg lite tro på at Finne kommer til å spille fast i Köln neste sesong. Derfor vil det være naturlig å vurdere hva som er best for Finnes utvikling. Han trenger mer spilletid. Ledelsen i Köln har visstnok stor tro på Finne på sikt, men ser på han som noe uferdig for øyeblikket. Mitt råd ville vært å fått i stand et utlån til en klubb i 2.Bundesliga hvor spilleren kunne følt seg som en viktig bidragsyter. Det er et vesentlig poeng at spilleren aldri har spilt fast for et seniorlag. 

 
Denne drakten er dessverre særdeles pent brukt. (Photo by Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images)

Mohammed Abdellaoue

Klubb: Vfb Stuttgart

Tabellplassering: nr.14

Cup: Utslått i første runde mot Bochum. 2-0.

Spilletid i ligaen: Ingen spilletid.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Siden Moa ankom Stuttgart i Juni 2013 har han opplevd fem trenerskifter og omtrent like få/mange kamper har det blitt. Skader har selvsagt vært sterkt medvirkende til den svært begrensede spilletiden, men da han var frisk mot slutten av denne sesongen så klarte han bare å komme med i kamptroppen tre ganger. Fremtiden ser ikke spesiell lys ut for Moa i Stuttgart. Vi får krysse fingrene for at han kan komme tilbake på samme nivå som han viste for noen år siden hvor han viste høy Bundesliga-klasse.

 
Vår landslagskaptein har lagt den tunge tiden i Tyskland bak seg. (Photo by Boris Streubel/Bongarts/Getty Images)

Per Ciljan Skjelbred

Klubb: Hertha BSC

Tabellplassering: nr.15

Cup: Utslått i andre runde mot Arminia Bielefeld. 0-0. (4-2 etter straffer)

Spilletid i ligaen: 26 kamper fra start.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar: 

Skjelbred fikk rett før sesongen startet endelig gjort overgangen permanent fra Hamburg til Hertha Berlin. Han har vært en kjempesuksess i hovedstaden. Med sin lett gjennkjennelige energiske spillestil og gode driv fremover i banen har han denne sesongen vært den skapende kraften på midtbanen til et ellers grått Hertha-lag. Ved juletider fikk han utmerkelsen som Herthas beste spiller i første halvdel av sesongen, og han er het potet når det gjelder utmerkelsen årets spiller. Han har vært igjennom et trenerskifte denne sesongen, men Pal Dardai som Jos Luhukay plukket ut Skjelbred som den første spilleren i startoppstillingen hver helg. Selvom det finnes stort sett bare positive ting å si om Skjelbreds sesong, så ligger det fremdeles et uforløst potensial i trønderen når det kommer til det å levere flere målpoeng. Dette vil forhåpentligvis være lettere for nordmannen å få ut neste sesong da Hertha trenger mer kvalitet i frontleddet som kan hjelpe Skjelbred med dette. 


Jarstein har etter alt å dømme voktet målet for hovedstadsklubben for siste gang. (Photo by Boris Streubel/Getty Images)

Rune Almenning Jarstein

Klubb: Hertha BSC

Tabellplassering: nr.15

Cup: Utslått i andre runde mot Arminia Bielefeld. 0-0. (4-2 etter straffer)

Spilletid i ligaen: 1 kamp fra start.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Som keeper er en enten på banen hver helg eller helt ute i kulden. Sistnevnte har vært Jarsteins skjebne denne sesongen. De få gangene det har sett ut til at muligheten skulle dukke opp så har Jarstein slitt med ubeleilige skader i enten fingre eller rygg. Under den nye treneren har Jarstein dessuten blitt skjøvet ett hakk ned i keeperhierarkiet i Berlin og har ikke blitt prioritert i kamptroppene. Alt tyder på at Jarstein er ferdig i Berlin.

 


Et kranglete kne har skapt trøbbel for Dæhli i Tyskland. (Photo by Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images)
 

Mats Møller Dæhli

Klubb: SC Freiburg

Tabellplassering: nr.17

Cup: Utslått i kvartfinalen mot Vfl Wolfsburg. 1-0.

Spilletid i ligaen: 2 kamper fra start.  

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Dæhli kom til Freiburg denne vinteren som en av klubbens dyreste signeringer gjennom tidene. Han viste umiddelbart gode takter i sin første kamp borte mot Borussia Mönchengladbach til tross for at det ble et ettmålstap i debuten. Dessverre fikk ikke Freiburgs supportere se Dæhli i mer enn en kamp til denne sesongen. Et trøblete kne satte en stopper for det. Fra tribunen så den tidligere Lyn-spilleren at hans lag rykket ned sist helg etter en serierunde hvor det meste gikk i mot Freiburg. Det er selvfølgelig ikke gunstig å spesialisere seg på nedrykk, men for Dæhli vil jeg ikke svartmale situasjonen helt. 2.Bundesliga holder et høyt nivå og Dæhli kommer til å bli en viktig spiller for laget til Christian Streich neste sesong.

 
Yttergård Jenssen fikk prøve seg mot motstand fra Bundesliga i cupen. (Photo by Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images)

Ruben Yttergård Jenssen

Klubb: 1.FC Kaiserslautern

Tabellplassering: nr.4 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i tredje runde mot Bayer Leverkusen. 2-0.

Spilletid i ligaen: 16 kamper fra start. 5 som innbytter.

Spilletid i cupen: 3 kamper fra start.

Kommentar:

Yttergård Jenssen har levert gode varer på midtbanen til "Die roten Teufel". Han har stort sett spilt fast, og han blir stadig mer komfortabel med det høye tempoet i 2.Bundesliga. Nordmannen har alltid vært kjent for å ha en god fot, men etter denne sesongen sitter jeg igjen med et inntrykk av at han har blitt enda flinkere enn tidligere til å utfordre og passere ledd. Spilleren som aldri stod over en eliteserierunde grunnet skade fra 2006 til 2012 fikk dessverre sin dose denne sesongen. Dette stykket sesongen noe opp for Tromsøværingen som dermed ikke fikk bidratt skikkelig på tampen av sesongen hvor opprykket glapp på oppløpet. Kaiserslautern er en krevende klubb å spille for med et enormt trykk og plutselige trenerskifter skjer stadig vekk. Han er dermed alltid nødt til å være på tå hev. For øyeblikket ser fortsettelsen spennende ut for 2.Bundesligas nord-norske alibi, men ting kan fort snu i Lautern.


Endelig tilbake i kjent driv. (Photo by Contrast/Ralf Pollack/ullstein bild via Getty Images)

Vegar Eggen Hedenstad

Klubb: Eintracht Braunschweig (utlånt fra SC Freiburg)

Tabellplassering: nr.6 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i tredje runde mot Bayern München. 2-0.

Spilletid i ligaen: 24 kamper fra start. 4 som innbytter. 1 mål.

Spilletid i cupen: 2 kamper fra start.

Kommentar:

Skader var dessverre synonymt med Elverum-guttens karriere i Tyskland frem til denne sesongen. Nå virker det som om det verste er over, og at fotballen blir det vi tenker på når vi hører om Hedenstad. Han har gjort mange gode kamper under låneperioden i Braunschweig og en kan trygt si han er tilbake i landslagsklasse. Denne sesongen har han spilt på backen, kanten og faktisk også sentralt på midtbanen. Etter min mening bør Hedenstad dyrkes på en backplass. Fremtiden er uavklart etter at låneperioden i Braunschweig er over og etter at Freiburg rykket ned. Jeg krysser fingrene for at han finner seg en en klubb på det øverste nivået. Interessen er nok der. Han er god nok til å spille fast i Bundesliga.

 


Torsten Lieberknecht ga Bakenga mindre tillit enn han hadde håpet å få. (Photo by Contrast/Ralf Pollack/ullstein bild via Getty Images)

Mushaga Bakenga

Klubb: Eintracht Braunschweig (Utlånt fra Club Brugge KV, nå på lån i Molde FK)

Tabellplassering: nr.6 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i tredje runde mot Bayern München. 2-0.

Spilletid i ligaen: 5 kamper fra start. 12 som innbytter. 2 mål.

Spilletid i cupen: 1 kamp som innbytter.

Kommentar:

Det ble kun et kort opphold i Tyskland på Bakenga da han mente han ikke fikk tilstrekkelig med tillit av Lieberknecht. Forsåvidt et voksent valg han tok da han ikke ønsket å være der mer for å sikre sin videre utvikling med mer spilletid. Selvom valget av ny arbeidsgiver ikke falt i like god jord hos alle trøndere. Bakenga er for øyeblikket langtidsskadet.


En meget populær mann i Braunschweig den første halvdelen av sesongen. (Photo by Micha Will/Bongarts/Getty Images)

Håvard Nielsen

Klubb: Eintracht Braunschweig (Utlånt fra Red Bull Salzburg)

Tabellplassering: nr.6 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i tredje runde mot Bayern München. 2-0.

Spilletid i ligaen: 28 kamper fra start. 2 som innbytter. 8 mål.

Spilletid i cupen: 2 kamper. 2 mål.

Kommentar:

Nielsen har aldri spilt bedre fotball enn han gjorde fra første serierunde til vinterpausen. Målene rant inn. Oppsalgutten opplevde den samme "stoppen" som Elyounoussi etter pausen. Sjansene ble ikke omsatt til scoringer lenger og det stokket seg litt mer for Nielsen som etterhvert opplevde å få sterk konkurranse av blant annet Emil Berggren som leverte en veldig god vårsesong for Braunscwheig. Noen småskader skapte også litt problemer for Nielsen som alt i alt leverte en god sesong for Braunschweig. Håvard Nielsens fremtid er uavklart. Det som er sikkert er at han er en spiller flere klubber har i kikkerten.


Hovland ble tatt med på løpetur av Seung-Woo Ryu. (Photo by Ronny Hartmann/Bongarts/Getty Images)

Even Hovland

Klubb: 1.FC Nürnberg

Tabellplassering: nr.9 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i første runde mot MSV Duisburg. 1-0.

Spilletid i ligaen: 21 kamper fra start. 4 som innbytter. 1 mål.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar: 

Hovland var tiltenkt en rolle som sjef i midtforsvaret til Nürnberg denne sesongen. Sommeren ble ikke som han håpet da han pådro seg en langvarig skade som forstyrret oppkjøring hans kraftig. Hovland har vist enorm mental styrke ved måten han slo tilbake på ved å prestere fra dag en i Nürnberg. Noe rusk har det vært i kampene jeg har sett, men det at han som nordmann ligger øverst på spillerbørsen til Kicker av Nürnberg-spillerne sier sitt. Det skal bli utrolig spennende å følge han fremover når han kommer enda mer på plass med språk og alt som har vært nytt det første året i Tyskland.


Bolly i aksjon sist han startet en fotballkamp. 30. Mai 2014 for Elfenbenskysten. (Photo by Jeff Curry/Getty Images)

Mathis Bolly 

Klubb: Fortuna Düsseldorf

Tabellplassering: nr.10 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i første runde mot Würzburger Kickers. 3-2.

Spilletid i ligaen: 11 kamper som innbytter.

Spilletid i cupen: 1 kamp som innbytter.

Kommentar:

Til tross for at Bolly har valgt å representere Elfenbenskystens landslag velger jeg likevel å inkludere han som en nordmann i denne oppsummeringen. Han er tross alt født og oppvokst i Norge. Derfor er det naturlig at vi holder et ekstra øye på den tidligere Lillestrøm-spilleren som blir avspist med lite oppmerksomthet fra hjemlandet. Bolly har alltid vært mye skadeplaget og dette har også plaget nordmannen denne sesongen. Det har vært mange trenere innom i Düsseldorf den siste tiden og nok en ny er klar for å ta over ansvaret fra 1.Juli i Frank Kramer. Blanke ark og nye fargestifter venter.


Vårt minst kjente utenlandshåp tar stadig steg, men foreløpig er de litt for korte. (Photo by VI Images via Getty Images)

Henrik Gulden

Klubb: Vfl Bochum

Tabellplassering: nr.11 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i andre runde mot Dynamo Dresden. 2-1.

Spilletid i ligaen: 1 kamp som innbytter.

Spilletid i cupen: 1 kamp som innbytter.

Kommentar:

Sønnen til selveste Bjørn Gulden har slitt med å slå igjennom siden han fikk A-lagskontrakt med talentfabrikken Bochum. Han fikk noen minutter i starten av sesongen, og det har foreløpig blitt med det. Regionalliga West har foreløpig vært midtbanespillerens faste kamparena hvor han denne sesongen endte på 16 kamper fra start. Det er ikke mye som tyder på at han blir noen viktigere brikke for A-laget neste sesong, såfremt han ikke overbeviser stort under preseason.


En lettet Tripic kan konstatere at det blir 2.Bundesliga neste sesong. (Photo by greuther-furth.de)
 

Zlatko Tripic

Klubb: Greuther Fürth

Tabellplassering: nr.14 i 2.Bundesliga

Cup: Utslått i andre runde mot 1.FC Kaiserlautern. 2-0.

Spilletid i ligaen: 3 kamper fra start. 6 som innbytter.

Spilletid i cupen: Ingen spilletid.

Kommentar:

Det er utfordrende å komme til en klubb som er midt i sesong når en selv er utenfor kampsesong. Tripic ble hentet av Frank Kramer denne vinteren, men sørlendingen fikk ikke mange dagene med han før han fikk fyken. Inn kom Mike Büskens som har gitt Tripic brukbart med tillit i hans debutssesong.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar