hits

Du har sparken!


Det ser mørkt ut for Kevin-Prince Boateng. (Lars Baron/Bongarts/Getty)

Etter søndagens 0-2 tap borte mot Köln smalt det fra sportssjef Horst Heldt: «Noen skal få føle konsekvensene av dette».

I underkant av et døgn senere ble syndebukkene pekt ut. Kevin-Prince Boateng og Sidney Sam fikk begge beskjed om at de er ferdige i Schalke 04 med umiddelbar virkning. Det betyr trolig ikke at kontrakten er revet i fillebiter slik flere medier meldte når nyheten sprakk. Selvom Schalke 04 har kommunisert dette noe klønete via sin hjemmeside. På deres tyske side melder de at spillerne er «freigestellt» (fristilt). Leser en derimot på deres engelske side meldes det om at de er «suspended». Bare det sier litt om hvordan Schalke 04 drives. Uansett så er hverken Boateng eller Sam ønsket i hverken trening- eller kampsituasjon for den kongeblå klubben. Så fort overgangsvinduet åpner til sommeren blir de hevet ut, og Schalke kan neppe forvente hverken noe særlig med overgangspenger eller takkekort fra spillerne. 

Marco Höger som er sistemann i gjengen har også blitt erklært uønsket. For han gjelder det i første omgang i en uke. Han utelates dermed fra hjemmekampen mot Paderborn på lørdag. Etter den kampen blir det et møte mellom sportssjef Heldt og Höger. Der skal de diskutere hvorvidt de skal fortsette samarbeidet eller også avskjedige Höger. Grunnen som oppgis for disse voldsomme sanksjonene er at disse spillerne visstnok ikke har klubbens tillit lenger. De stoler rett og slett ikke på at det er til klubbens beste at de har på seg hverken trening eller kamptøy med Schalkes logo lenger.

Den tunge bagasjen

Kevin-Prince Boateng ble født i Berlin i 1987 med en tysk mor og en ghanesisk far. Like etter at han kom til verden valgte hans far å forlate hans mor til fordel for en annen kvinne. Dermed var moren alene med to sønner i en røft område i Berlin. Året etter kom halvbroren Jerome til verden. Kevin hadde en tøff oppvekst og ble nødt til å lære seg selv forskjellen på rett og galt. Det var få eller ingen som hadde muligheten til å ta seg av ham. I offentlighetens lys har han ofte blitt kalt en urokråke. Sikkert med rette i flere tilfeller, men han har hatt med seg en bagasje som ikke alltid har vært like lett å bære alene.

I 2010 valgte Kevin-Prince å ikle seg den ghanesiske landslagsdrakten til tross for at aldri hadde besøkt landet. Dette var noe som skapte blandede reaksjoner i Ghana. Selvfølgelig ville flesteparten ha inn en god spiller på laget, men det kom også reaksjoner på at en spiller som aldri hadde vist landet respekt ved å besøke det tidligere, fortjente heller ikke å representere «Black Stars». Siden den gang har han sluttet, gjort comeback, og deretter blitt kastet ut av landslaget.


Kevin Prince Boateng klapper på klubblogoen etter en scoring hjemme mot VfB Stuttgart 2. mai i år. Nå er det slutt på eventyret i Gelsenkirchen. Foto: Bernd Thissen/AFP/NTB scanpix.

Det har alltid vært mye styr rundt Kevin, men dette visste Schalke den dagen de signerte ham i august 2013. De signerte en god fotballspiller, men de glemte kanskje å ta vare på mennesket. Det mest urettferdige en kan gjøre er å behandle alle likt var det en klok mann en gang som sa. Han har ingen i Schalke lyttet til. Kevin er en spiller som trenger litt friere tøyler for at han skal få ut den beste utgaven av seg selv, både på og utenfor banen. Det burde Schalke vært klar over.

Prestasjonen hans på banen denne sesongen er ikke mye å skryte av, men hans lagkamerater bør heller ikke være så altfor stolte av seg selv. Schalke går mot sin svakeste sesong siden 2008/2009-sesongen. Det var sist gang de ikke klarte å kvalifisere seg til Champions League. Det blir ikke det neste sesong heller. I beste fall blir det Europa League. Kevin, som tidligere var en meget målfarlig offensiv-midtbanespiller, har nå spilt 32 kamper på rad i ligaen uten nettsus. En slik tørke har han aldri opplevd i karrieren før. I Schalke har han denne sesongen opptrådd som defensiv midtbane, offensiv midtbane, kant og spiss. Noen ganger alt på en gang, uten at det kanskje ikke har vært meningen. Lagkaptein Benedikt Höwedes uttalte følgende etter helgens tap: «Dette var pinlig. Den taktiske disiplinen hos laget var fullstendig fraværende, og alle gjorde bare sine egne ting utpå der».

Horst Heldt og lagets trener Roberto Di Matteo (som forøvrig foreløpig ikke har vært den helt store suksessen) følte seg nok presset til å handle kjapt etter fadesen mot Köln. De pekte ut det «letteste» offeret. De valgte den største stjernen. Spilleren Heldt selv hentet for halvannent år siden for 12 millioner euro, og som han i tillegg gjorde til en av de best betalte i klubben. Det har lenge versert rykter om at Boateng uansett skulle selges denne sommeren for å frigjøre midler. Nå gjøres han isteden til syndebukk med 180 minutter igjen av sesongen. Slik at Heldt og Di Matteo kommer seg unna gapestokken selv. De har klart å flytte fokuset. Det skal de ha. Nå er det få som snakker om de dårlige resultatene. Alle snakker om hvor umulig Boateng er, og hvordan han drar med seg kompisene sine ned i søla.

På et tv-program mandag kveld var klubbpresident Clemens Tonnies ute og forsvarte Horst Heldts avgjørelse. Han fyrte løs mot oppførselen til de tre uthengte spillerne: «Schalke har ikke forandret seg - Boateng har forandret seg». Sidney Sam som bare har spilt elleve ligakamper denne sesongen fikk høre på direktesendt-tv at han bare har spredd dårlig stemning i klubben. I samme tv-program ble også Tonnies stilt til veggs vedrørende hvorvidt Di Matteo er rett mann i Schalke. Tonnies bekreftet raskt sin støtte til sin nåværende trener og lovet å gi ham tid.

En klubb som famler i blinde

Det er lett å få litt medfølelse for alle som holder med Schalke. Det er en storklubb med et enormt potensial. Schalke er den naturlige utfordreren til Bayern München, men i motsetning til FCB har de aldri vunnet Bundesliga. De har et av verdens beste ungdomsakademier hvor Norbert Elgert har spydd ut talenter i en årrekke. De har over 60.000 tilskuere på hver eneste hjemmekamp. Likevel virker det som om de ofte er sin verste motstander. Det blir spennende å se hvor mye tid Di Matteo får. For mange ser han nok ut som en vegetarianer på et slakteri. Malplassert. Han må gjøre det han kan for å bite seg fast, så får han spytte ut om han får vond smak i munnen av det hele.

Siste ord er nok ikke sagt i denne saken. «Sannheten» vil komme for en dag. Om noen vil ha Kevin-Prince Boateng for den han virkelig er, så har han nok ikke danset for siste gang.

MLS neste ...?

Kevin-Prince Boateng fikk 59 minutter i sin siste kamp for Schalke.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar